Na današnji dan, 1856. godine, rođen je Nikola Tesla – čovjek koji je ‘izumio’ 21. stoljeće

Na današnji dan 1856. godine u Smiljanu kraj Gospića rodio se Nikola Tesla –  čovjek koji je ‘izumio’ 21. stoljeće. Njegova biografija je poznata širokoj javnosti. Vjerujemo da nema pojedinca u svijetu koji nije barem s nekim njezinim dijelom upoznat.

Upisao je studij politehnike u Grazu, a nakon toga odselio se u Budimpeštu gdje je radio u telefonskoj centrali u kojoj je učinio niz tehničkih poboljšanja.

1894. godine odlazi u SAD gdje se u potpunosti razvio Teslin genijalan um.

Tesla se bavio elektrotehnikom u raznim sektorima, pa su tako i njegovi izumi raznovrsni, a primjenjuju se u širokom spektru od energetike, strojarstva, telekomunikacija, medicine i drugdje.
Neki od najpoznatijih izuma su: Teslin transformator struja visoke frekvencije, indukcijski motor, teledirigirani čamac, prijenos električne energije bežičnim putem i svakako – izmjenična struja koja je promijenila svijet.

Otkriće izmjenične struje Nikole Tesle temelj je proizvodnje, prijenosa i uporabe električne energije i cjelokupne današnje industrije, kao i cijele današnje civilizacije. Kao što je otkriće kotača vječni pokretač ljudskog napretka, tako je i izmjenična struja prometejski promijenila svijet dajući mu svjetlo i energiju.

Svaki put kad upalite računalo sjetite se najvećeg znanstvenika iz Hrvatske, jer se izmjenična struja proizvodi u Teslinom trofaznom generatoru, prenosi se Teslinom visokonaponskom mrežom, Teslina zavojnica daje napon za sliku na monitoru, a bežični miš radi putem radiovalova koje je prvi proizveo Tesla.

L.O.