Na današnji dan, 1968. godine, rođen legendarni zapovjednik Tigrova Damir Tomljanović-Gavran

Legendarni zapovjednik Tigrova Damir Tomljanović Gavran rođen je 18. travnja 1968. u mjestu Veljunu kod Senja.

Već 1990. pristupio je postrojbi MUP-a za specijalne namjene u bazi Rakitje i sudjelovao u gotovo svim njezinim akcijama. Nakon osnivanja Zbora narodne garde pristupio je 4. bataljunu 1. A brigade, poznatom pod nazivom Gavrani, i otuda njegov nadimak.

Bataljun se borio na Banovini i Kordunu, a zatim diljem istočne i zapadne Slavonije. Sljedeće godine Tomljanović s Tigrovima odlazi na južno bojište, gdje uspješno, iako uz velike gubitke, sudjeluju u teškim borbama za oslobađanje širega dubrovačkog zaleđa i deblokadu Dubrovnika.

Tomljanović je počeo kao vojnik u Rakitju, a zatim je postao zapovjednik desetine. Tijekom boravka na južnom bojištu postavljen je za zapovjednika 4., a nakon povratka i preustroja 2. bojne Tigrova. Poslije kratkog predaha Druga bojna je, zbog srpskog protunapada koji je slijedio nakon operacije Maslenica, u veljači 1993. upućena na Velebit.

Ondje je Tomljanović ubrzo preuzeo i dužnost zapovjednika Sektora 1 te bio nadređen svim postrojbama na području Velebita i podvelebitskog kraja, a obnašao ju je sve do pogibije. Iako je bio jako strog, suborci su ga iznimno cijenili zbog hrabrosti i odlučnosti. Nakon što se bojišnica stabilizirala, Tomljanović je upućen u Časničku školu. No važniji su mu bili suborci na položajima.

Kada je s dvojicom krenuo u obilazak i postavljanje novih položaja kod Ruje, na Tulovim gredama, iz zasjede ih je dočekala rafalna paljba. Jedan je metak pogodio Tomljanovića koji je izdahnuo prije nego što su ga suborci uspjeli izvući. Tomljanovićeva pogibija bila je velik šok za Tigrove. Taj iznimno hrabri borac već je s 26 godina stekao čin pukovnika. Posmrtno je promaknut u stožernog brigadira i odlikovan najvišim odličjima, a njegovim imenom nazvano je Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva u Šepurinama kod Zadra.

L.O./BP