Na današnji dan 1991. pala je vojarna JNA u Otočcu

Danas su predstavnici UHDDR Ličko senjske županije Podružnice Otočac zapalili svijeće podno Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Otočcu i prisjetili se vremena prije 24 godine, dana veličanstvenih borbi za obranu Grada Otočca, kada je 17. rujna 1991. godine osvojena vojarna u Otočcu („Vladimir Četković“).
Evocirajući sjećanja na te dane, pukovnik u mirovini Davor Peitel (tadašnji zapovjednik 133. Brigade HV) kazao je da su nakon dva dana teških borbi uspjeli prisiliti neprijateljske snage u vojarni na predaju. Sam čin predaje imao je ogroman značaj za daljnji moral branitelja kako ZNG-a, MUP-a i NZ, a zarobljavanjem vojarne dobivena je i velika količina borbene tehnike. Zarobljavanje tako velike količine borbene tehnike označilo je nove dane za Hrvatsku.
„Zarobljavanjem velikih količina borbene tehnike donekle smo se izjednačili sa neprijateljskim snagama koje su djelovale na ovom području, čime smo organiziranije pristupili obrani Gacke doline, te aktivnostima HV uspjeli smo deblokirati Grad Otočac i osloboditi zaleđe od Žute Lokve prema Senju. Osvajanje vojarne za Gacku dolinu ali i Hrvatsku imalo je izniman značaj. Zaustavili smo jake sile JNA i četničkih snaga u osvajanju Žute Lokve odnosno probijanja prema Senju i spajanjem sa snagama XIII. Korpusa u Rijeci. Druge obrane toga djela nije bilo nego ovdje, na području Gacke doline, a ona je upravo prva napadnuta iz geostrateških razloga jer je ona nudila masovniju uporabu oklopnih sredstva koje su bile sposobne brzim prodorom presjeći braniteljske snage i izbiti na ključne točke što bi značilo komadanje Hrvatske, a treba podsjetiti da je već prije toga presječena Hrvatska na Maslenici, Šibenik je bio upitan” – kazao je pukovik Davor Peitel.
U veličanstvenim borbama 16. i 17. Rujna 1991. godine poginula su tri hrvatska branitelja, pripadnik MUP-a Mario Orešković, i dva pripadnika ZNG-a Milan Bižanović i Milan Ostović.
Govoreći o tadašnjim danima Milan Sigurnjak ( zapovjednik pričuvnog sastava policije) istaknuo je veliki doprinos policajaca u napadu na vojarnu, kazavši da kad je osvojena vojarna i kad su neprijateljski vojnici sprovedeni do policijske postaje, naknadno su otkrivena dva oficira pod punim naoružanjem koji su se pokušali sakriti.
Osvajanjem vojarne zarobljeno je 102 neprijateljska vojnika i 12 oficira. Zarobljeno je 18 haubica 105 mm, 30 topova protuzračne obrane, 18 minobacača 120 mm/82 mm, 12 bestrzajnih topova, 3500 raznog komada pješačkog naoružanja a u voznom parku zatekli smo 100 komada potpuno novih teretnih vozila, sanitetska vozila, 4 komandno štabnih vozila. Vojno gledajući sve to moglo je u potpunosti opskrbiti dvije Brigade. Sva zarobljena tehnika podijeljena je sa 111. Brigadom HV, 118. Brigadom, a jedan dio tehnike dan je Tigrovima.
Dražen Prša