Na današnji dan, 07. siječnja 1943. godine, u New Yorku, umro je hrvatski i američki znanstvenik i izumitelj Nikola Tesla.
Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. godine u mjestu Smiljan pokraj Gospića. Gotovo cijeli život radio je u SAD-u, gdje je i ostvario sve svoje izume.
Gimnaziju je pohađao u Gospiću, potom u Rakovcu kraj Karlovca, gdje je maturirao. Na Visoku tehničku školu u Grazu upisao se 1875. godine.
1881. radio je u Središnjem telegrafskom uredu u Budimpešti, a potom u Telefonskoj centrali, u kojoj je načinio niz tehničkih poboljšanja. U jesen 1882. zaposlio se u Parizu i Edisonovoj telefonskoj podružnici. Već je za vrijeme studija upozorio na nedostatke istosmjernog elektromotora.
U nastojanju da razvije zamišljeni sustav izmjeničnih struja, otišao je 1884. u SAD, gdje se s preporukom voditelja Edisonova predstavništva u Europi zaposlio kod T. A. Edisona, gdje je iznosio svoje zamisli o proizvodnji i isplativijem prijenosu izmjeničnih struja, ali nije nailazio na razumijevanje.

1885. osnovao je u New Yorku vlastitu tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih svjetiljki, a 1887. tvrtku Tesla Electric Company, s laboratorijem, u kojem je najprije konstruirao elektromotore izmjenične struje.

Bavio se i istraživanjima u strojarstvu, na primjer 1913. patentirao je turbinu s mnoštvom tankih diskova bez lopatica (Teslina turbina).

Kako nije imao interesa i vremena baviti se razvojem i prilagodbom svojih izuma tržištu, mnogi koji su razvijali njegove izume su ih i prisvajali.

Tesla je za svoje izume dobio mnoga priznanja i počasne doktorate ali ne i Nobelovu nagradu jer je nije htio podijeliti s Edisonom. Stotine izuma, većinom iz elektrotehnike, prijavio je u 112 patenata u SAD-u i gotovo isto toliko u drugim zemljama, a mnogi su izumi ostali samo zabilježeni u njegovim dnevnicima ili stručnim časopisima.
Najveće je priznanje Teslinu radu bilo dano na 11. općoj konferenciji za mjere i utege 1960., kada je za jedinicu jakosti magnetskog polja prihvaćen naziv Tesla. Po Tesli je nazvan i asteroid 2244 Tesla, te krater na Mjesecu, Tesla krater.
Preminuo je u New Yorku 7. siječnja 1943. u 87. godini života.

L.O./Wiki