Na Gradskom vijeću o konjima i prometu

Nedavna pogibija muškarca, oca troje djece, koji je pri naletu automobila na konja u Gospiću izgubio život, bila je glavna tema Gradskoga vijeća. Gotovo svi od osmorice vijećnika koji su imali pitanje za gradonačelnika i njegove zamjenike, želio je znati što se radilo i što će se učiniti po pitanju nelegalnog držanja konja na državnim parcelama, problem koji Gospić i okolicu, ali i županiju, zaokuplja dugi niz godina.

Temu te problematike započeo je HSP-ov vijećnik Marin Brkljačić.

– Poznato je da se na području Široke Kule i Ostrvice događaju prometne nesreće kojima su uzrok konji. Štete na usjevima, premlaćivanje ljudi, nažalost i sudar auta i konja u kojem je smrtno stradao otac troje djece. Zanima me tko štiti necivilizirane vlasnike konja, tko uzima poticaje za te konje i pašnjake i što su državne institucije učinile do sada i može li što grad poduzeti u rješavanju ovih problema, upitao je Brkljačić. Dodao je da problem traje 10 godina i u policiji ima 600 prijava.

– Teško je biti ne emotivan jer je naš prijatelj poginuo u tom naletu na konja. Već nekoliko godina nastojimo to pitanje riješti, ali nitko me ne može uvjeriti da se ne zna tko su vlasnici konja, da se ne zna tko dobiva poticaje i da se to ne može riješiti. Bezbroj je dopisa nadležnim institucijama, inspekcijama, doslovno nas nekada dovodi do ludila. Ja osobno ne mogu vjerovati da pojedine institucije, da ne možemo zajedno s ministarstvima, potreban je zalog svih institucija da bi se problem riješio. Smeta me što nailazimo na zatvorena vrata i da nas svi guraju od sebe, kazao je zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan.

Nadovezao se i gradonačelnik Petar Krmpotić koji je kazao kako jasno žele da se utvrdi tko je odgovoran.
– Zna se koje su inspekcije nadležne i čiji je to posao, Grad je tu samo bio partner koji je upozoravao na problem. Mi alata nemamo, po zakonu su zadužene nadležne državne inspekcije. Mislim da je krajnje vrijeme da se to riješi. Pokušat ćemo, makar išli nekim metodama koji nisu baš propisane, spriječiti da dva mjeseca nakon nesreće se situacija ponavlja kao da se nije ništa dogodilo. Da živimo u pravno uređenoj državi, ovo se ne bi dogodilo.

Marijan Rogić (HSP) kazao je kako je samo u ovoj godini devet slučajeva težih i lakših nesreća zbog konja.
– Lokalna uprava mora imati sabirni centar za te konje, županijskog inspektora za životinje i policiju na terenu. Na vama je da riješite to.

– Nije mi drago ovo. Ako ja nisam okrivio nikoga za smrt čovjeka da se tu politički oko toga prepucavamo. Intencija je da se to spriječi. Sada nam vi namećete mantru i teret – riješite to. Budite korektni pa to neka riješe oni koji su zakonom zaduženi jer da je to tako, drugi dan bi bila policija u Gradskoj upravi. Grad je pokušavao i vidimo da institucije ne rade. Molim vas da se suzdržimo oko ovoga, nemojte nam stavljati taj teret, odgovorio je Krmpotić dodavši kako će se uputiti još dopisa jer osjećaju moralnu odgovornost jer se nesreća se dogodila na području grada.

– Vlasnici konja postoje i postoje određene inspekcije koje će utvrditi drže li se ti konji na human i pravilan način. I nitko me ne može uvjeriti da ti konji nemaju vlasnika, da netko ne dobiva poticaje i da se ti konji ne drže na državnoj zemlji. Nemoguće je da Grad riješi ovaj problem samostalno, ponovio je Biljan.

Osjećan za govornicom na kraju Aktualnoga sata bio je nezavisni vijećnik Bariša Dejanović.
– Danas oprosti onima, ne zato što oni traže oproštenje, već zato što mi zaslužujemo mir. Kada god spominjemo te konje uvijek se neki nemir osjeti. Posebno zato što smo doživili smrtni slučaj. Mislim da bi trebali tu nešto napraviti zajedno, hajmo zajedno napraviti da to pitanje riješimo. Iznosili smo razloge zašto se ne može, hajmo sada početi konkretno zato da mi osjetimo mir. Nikoga ne želim prozivati, ali bih želio da se postave ciljevi. Mene ne zanima politika nikakva, hoću mir. Ako se nešto želi, nađe se način, kazao je ovaj bivši svećenik.

Druga aktualna tema bila je oko novih prometnih pravila u Gospiću te radova.

HDZ-ovog Paju Brkljačića zanimalo je što je s radovima na novoj gradskoj tržnici. Krmpotić je objasnio da je ugovor potpisan s tvrtkom Mešić com. Radovi kreću u ponedjeljak, a Gospićane čeka i nova regulacija prometa oko tržnice zbog radova. Njihov završetak očekuje se na proljeće.

Nikola Maras (SDP) imao je tri pitanja. Upitao je zašto je Grad sufinancirao projekt javnih bicikala s 250 tisuća kuna pročitavši pri tome tekst s jednog web portala. Zanimalo ga je i zašto je kanalizacijski sustav stao u Riječkoj ulici čiji se stanari bune protiv jedne tvrtke.

– Da li će svi građani dobiti kanalizacijski sustav ili se slučajno stalo na broju 15 jer se igrom slučaja radi o sugrađanima koji su potpisali peticiju kontra firme Lika peleti. Da li postoji tu slučajnost?, kazao je.

Treće pritanje odnosilo se na prometnu regulaciju i nove smjerove te je istakno ulice Popa Frana Biničkog i Ante Starčevića.

– Treba se samo pratiti znakove i poštovati prometne propise, a policija je zadužena za poštivanje propisa. Sve smo napravili temeljem studije i policija je dala suglasnost. Radimo punionice za elektro-automobile, jednu u gradu, jednu kod Tesle, zato što se trudimo biti u trendu. Javne bicikle je Grad sufinancirao s 20 posto, to su namjenska sredstva Fonda za zaštitu okoliša. Mislim da je ovo ispravan put i ne vidim zašto bi Gospić imao statut provincijskog ili zaostalog grada, objasnio je Krmpotić.

Zamjenik Biljan odgovorio je na pitanje o kanalizaiji.
– Da je netko nekoga izostavio zbog ovakvih stvari, uopće nije mjesto ovakvog izlaganja. Ovo je korištenje u političke svrhe i nije fer. Postavite pitanje u gradsku upravu, a ne na ovakav način zavaravati javnost i građane.

Maras je opet upitao zašto je kanalizacija stala i što je s ostatkom kuća iza broja 15.
– Peticiju koju spominjete potpisalo je preko 70 posto građana tog kraja i mislim da, obzirom da se brane političke boje, brane se mjesta za zapošljavanje koje trenutno HDZ obećava i na taj način misli dobiti izbore, mislim da vas treba biti sram sve zajedno, kazao je Maras.

– Bila je jedna mantra kako se radi kanalizaija u Bilajskoj jer tamo žive moji roitelji. Nitko od nas ne može odrediti da se nekome radi “iber” ili da se netko izostavi. Što se tiče zapošljavanja, najprije kreni od sebe, kazao je Krmpotić.

HSLS-ova vijećnica Sanja Rukavina upitala je zašto Dječji vrtić u Gospiću ne radi u kolovozu, a nekim roditeljima to ne odgovara, a demografska slika propada. Također, zanimalo ju je što će biti s parcelom koja služi kao parkiralište u Ulici popa Frana Biničkog, s obzirom da je promijenila vlasnika. Pavao Pavelić kazao je da ne može govoriti o privatnom parkiralištu jer je to do novog vlasnika.

Zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić kazala je kako je među roditeljima provedena anketa te je zbog nedovoljno djece za odgojnu skupinu vrtić zatvoren.

Rukavina je dodala da Gradsko vijeće osigurava veliki dio sredstava i da se ne može govoriti o isplativosti. Krmpotić je kazao kako će se taj problem zasigurno riješiti kako bi vrtić radio i u kolovozu.

Josip Orešković (SDP) pitao je kada će se asfaltirati Donji put u Mušaluku, koji se kao makadam spaja s Budakom.

– Preuzeli smo županijske ceste na području grada i preuzeli izvore finaniranja. Održavamo plus gradnja oko 500 kilometara cesta što je u zadnje dvije godine 600 milijuna kuna. Mislim da održavanje radimo dobro. Teško je ovdje izreći dugoročnu projekciju jer ovisimo o drugima, odgovorio je Krmpotić.

Iva Vidović Pocrnić