Dok je cijeli svijet zauzet problemima oko koronavirusa, potiho i „ispod medijskih radara“ u našem susjedstvu sprema se novi migrantski BOOM. Jedno vrijeme težište migrantske krize stavljalo se na Tuzlu i Sarajevo, sada se okolnosti opet premještaju na zapadni dio BiH. Umjesto nedavno ugašenog kampa Vučjak, sada je u igri novi kamp kod Bihaća, na lokaciji Lipa. 

-Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, Šuhret Fazlić gradonačelnik Bihaća i predstavnici IOM-a i UNHCR-a, obišli su jučer lokaciju Lipa nedaleko od Bihaća prema granici s Hrvatskom na kojoj će, tijekom narednih osam dana, biti uspostavljen novi kamp za prihvat ilegalnih migranata, javlja radio Bihać. Ova je vijest višestruko znakovita.

Mediji više ne dvoje kako je ipak riječ o ilegalnim migrantima, koji su unatoč ovoj činjenici u BiH tretirani kao osobe provjerena identiteta i namjera, što svakako ne odgovara istini. Drugi je problem što se tim ilegalcima gradi novi kamp nedaleko od granice s Hrvatskom. Reklo bi se „da ti ilegalci ne moraju predaleko pješačiti pri ilegalnim upadima u Lijepu našu“.

Kako je dogovoreno na proširenom sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, Grad Bihać je krenuo u pripremu lokacije Lipa, za koju postoji suglasnost Gradskog vijeća, za uspostavljanje kampa za prihvat migranata koji se trenutno nalaze izvan organiziranih prihvatnih kampova u Bihaću, čime je ugroženo i njihovo i javno zdravlje. Iako se pouzdano zna kako dio migranata boluju i tako šire koronaviruse, o tome se javno ne govori.

Kako je pojasnio premijer Ružnić, Vlada Kantona je donijela odluku o korištenju sredstava za smještaj ilegalnih  migranata na lokaciji Lipa kod Bihaća, pa je Gradu Bihaću doznačen iznos od 60.000 KM za provođenje preventivnih mjera zaštite u pripremi lokacije Lipa za prihvat migranata. Pomoć je pružila i Federadalna uprava Civilne zaštite, a uz podršku ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, dogovorena je podrška IOM-a i DRC-a u organiziranju toga kampa i prihvatu migranata, dok još traje opasnost zbog širenja koronavirusa. Osim u nekim humanitarnim detaljima, postavlja se pitanje što ova situacija mijenja za RH u odnosu na nedavno zatvoreni kamp Vučjak? Gotovo ništa jer će,  čim korona opasnost malo opadne, na hrvatsku granicu iz toga kampa nahrupiti tisuće ilegalaca. Bez ijednog dokumenta koje su uništili po naputku terorističkih skupina, da bi neki od tih ilegalnih migranata ubijali „nevjernike“ diljem Euriope i tako postali „mučenici za Islam što ih na nebu čekaju 72 djevice“.

Tokom jučerašnjeg obilaska lokacije Lipa prezentirani su planovi za brzo uspostavljanje osnovne infrastrukture kako bi kamp bio u funkciji za prihvat ilegalaca u roku od  osam dana.

M.S.