Morski konjic je svakako neobična životinja. Ljubavni zanos poklapa mu se ciklusom punog Mjeseca kada more postane toplije. Ženka jajašca ubrizga u tijelo mužjaka koji potom skrbi o mladima i na koncu se-porodi! Ova životinja ima oko sebe isprepleten niz romantičnih pripovjedaka, omiljeni je lik slikovnica i crtića.

Kako bi se onako maleni morski konjici skrili od mnoštva grabežljivaca, oni mijenjaju boju (mimikrija) prema bojama morskog dna gdje živi na dubinama od nekoliko do 20-ak metara. Posebnost ove malene životinje je ta što uvijek pliva uspravno, kako god mi to tumačili. Hrane se planktonom i ostalim sićušnim životinjama.
Ova ženka morskog konjica skončala je život u okolici Karlobaga. Valovi i morska pjena su njezino tijelo nasukali na pješčani žal pa nam je more i na ovaj način pokazalo kakvi se čudnovati stanovnici kriju u njegovim dubinama i plićinama. A morski konjic svakako je maleni ures kakav obitava samo u tropskim morima i u našem Jadranu. Svojim neobičnim oblikom i načinom života kao da nam potvrđuje svu tajanstvenost i veličinu prirode u ovom malenom tijelu s karlobaškog žala.

L. O.