Ove prohladne zimske dane s malo bure redono koriste zaljubljenici lova na lignje. Ove gušte smrzavanja na barkama i nervoznog isčekiva da se „lignja obisi na peškafondo“ teško je razumijeti, ali je lakše razumijeti gurmanske porive jer jadranskoj lignji po okusu mesa nema ravne!

Zadnjih godina u karlobaškom arhipelagu lov liganja oscilira od nekoliko komada do nekoliko kilograma po izlasku na more. Ovisno o poziciji, danu, peškafondu  i-ribaru! Uglavnom se najviše domaćih i „uvoznih“ ribolovaca žale na ovu lignjarsku sezonu. Prema pisanju riječkog Novog lista s tim podosta manje problema imaju lovci liganja na nekim otocima.

Na šestom izdanju Lignjade – Kupa sv. Antuna u Velom Lošinju, pali su bodovni rekordi. Pobjednički dvojac Mihael Mičić i Mario Horvat ulovili su 61 lignju i ostvarili 14.660 bodova, uvjerljivo više od pobjednika na dosadašnjih pet izdanja ovog natjecanja.

Na more su isplovile 22 barke s ekipama od po dvoje članova – staro i mlado, većinom muškarci, a među njima osam žena. Nisu to bili samo mještani Velog Lošinja i susjednog Malog Lošinja, već i gosti iz drugih sredina. Zanimljiva je ukupna brojka ulova: sveukupno je u šest sati lova ulovljeno 55 kilograma i jedan gram liganja, odnosno 356 komada. Bodovalo se tako da se za jedan gram dobije jedan bod, uz još po sto bodova za svaki primjerak lignje.

Ispod Mičića i Horvata na tablicama uglavljenim u drvenu konstrukciju bila su imena Slavena Matkovića i Gabrijela Matoševića s 12.230 bodova (54 komada), a treće mjesto osvojili su Željko Raljević i Manuela Matešić s 10.935 bodova (41 komad). Četvrto mjesto zauzeo je mladi dvojac – Teo Grkinić i Stefanno Šimić s 8890 bodova (32 komada), peto Šime Božičević i Mate Vidas sa 659 dosadašnjih pet lignjada, zauzeli su šesto mjesto s 6212 bodova (23 komada). Najveću je lignju ulovio Rajko Bogdanović, a bila je teška 640 grama.

N.L./M. S.