Na području Policijske uprave ličko-senjske  protekloga vikenda evidentirana su dva kaznena djela, četiri prometne nesreće, tri narušavanja javnog reda i mira, pronalazak minsko-eksplozivnih sredstava i  dragovoljna predaja streljiva.

U Novalji je nepoznati počinitelj noću 11./12. lipnja u auto kampu presjekao sajlu s lokotom kojim su bila zavezana dva električna bicikl. Ukrao ih je, a sutra je učinio identičan „pothvat“ u drugom auto kampu gdje je opet ukrao dva električna bicikla.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (2), Donjeg Lapca (1) i Senja (1).

Tijekom proteklog vikenda provedene su i preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je 65 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i tri prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Novalji, kod 30-godišnjeg državljanina Austrije (1.14 g/kg). On je uhićen i uz optužni prijedlog doveden na nadležni sud, gdje je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 9 000 kuna, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su drskim ponašanjem na području Novalje, svađom i vikom na području Senja i držanjem životinja bez nadzora na području Gospića.

Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnim sudovima.

U petak je građanin u rijeci Gackoj, u mjestu Prozor, pronašao ručnu bombu i 75 komada puščanog streljiva call. 7,9 mm. U  subotu je građanka s područja Postaje granične policije Korenica dragovoljno predala 145 komada streljiva i dva spremnika za automatsku pušku.

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske je  minsko-eksplozivna sredstva izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

PULS/L. O.