Na otoku Pagu je, u prigodi obilježavanja 100. rođendana francuskog proizvođača automobila Citroen, snimljena prezentacija Citroena 19_19 koji je, kako navodi američki novinar Ronan Glon, futuristički konceptni automobil koji koristi umjetnu inteligenciju, a pokreće ga električni pogonski sklop koji pruža domet od 500 milja, javlja Radio Pag.

“Visok, širok i poput znanstvene fantastike, 19_19 ne izgleda kao nešto što će se danas vidjeti na cesti,” navodi Glon. “Međutim, ima nekoliko stilskih znakova koje su dizajneri dodali kao priznanje slavnoj prošlosti francuske tvrtke.”

U Citroenu je, na svjetskoj prezentaciji, objašnjeno da je interijer 19_19 dizajniran kao dnevni boravak na kotačima. Nema gumba, ručica ili brojčanika, vozač koristi ekran s ugrađenim upravljačem, a ključne informacije o automobilu i njegovoj okolini prikazuju se na ploči ispred suvozača. Citroen 19_19 je opremljen osobnim asistentom, odnosno umjetnom inteligencijom koja predviđa potrebe korisnika. Osobni asistent, na primjer, prati pretraživanje putem interneta i u skladu s tim predlaže odredišta.

Uz to, Citroen 19_19 ima autonomnu tehnologiju koja omogućuje da automobil, u odgovarajućim uvjetima, vozi bez vozača. Kolo upravljača i pedale se uvlače, a vozač može uživati u krajoliku, čitati ili razgovarati sa suputnicima. Pojačani zaslon projicira navigacijske upute kako bi došao od točke A do točke B bez pogrešnog skretanja.

Tehnologija koju je Citroen prikazao, zaključuje Glon, upućuje na smjer kojim će Citroen razvijati modele nove generacije.

L.O./R.P.