Na području Kosinja sve manje učenika

Most na rijeci Lici u Kosinju.

Među područjima Like koja su postala paradigma neumitne depopulacije što je zahvatila cijelu Hrvatsku svakako se ističe područje Kosinja. Osnovnu školu „Anž Frankopan“ iz Gornjeg Kosinja uvijek smo navodili kao sjajan primjer nastojanja da tamošnja djeca dobiju kvalitetno obrazovanje, uz mnoštvo sadržaja koji oplemenjuju njihovu edukaciju i razvoj.

Ovu školsku godinu u matičnoj školi završilo je 24 djece. Ravnateljica Zrinka Vukelić nam je rekla podatak po kojemu će školsku godinu 2018./2019. školu pohađati 23 djece. Opet će u funkciji biti Područna škola Rudinka. Ondje će se nastava odvijati za jedno dijete. Dašak optimizma ulijeva podatak po kojem će PŠ Rudinka za koju godinu imati 3-4 novih učenika.

Nastavak ispod oglasa

Depopulacija ovog doista prelijepog dijela Like ogleda se u podatku da je ’50.-ih godina na području Kosinjske doline u funkciji bilo nekoliko područnih škole krcatih djecom. Poput škola u Kosinjskom Bakovcu, Mlakvi, Lipovom polju, Donjem Kosinju, Vukelićima… Danas zjape prazne čekajući neka bolja vremena, nove učenike i manje poplava.

M. S.