Na pomolu prava investicija u gospićku zonu poslovnih namjena ?

GRADSKO VIJEĆE GOSPIĆ
GRADSKO VIJEĆE GOSPIĆ
GRADSKO VIJEĆE GOSPIĆ

GOSPIĆ – Iako se radilo o tehničkoj točci, i iako je tajnik grada Slaven Stilinović pokušao pojasniti da izmjene koje se donose nisu nužno vezane uz pojavu investitora, donošenje drugih izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Zone poslovnih namjena Smiljansko polje izazvalo je zanimljivu vijećničku raspravu na 10.jubilarnoj redovnoj sjednici vijeća grada Gospića u aktualnom sazivu. Vijećnica Sanja Rukavina iz kluba vijećnika nezavisnog Karla Starčevića smatra da se izgubilo 20 godina za uređenje zone u Smiljanskom polju, a sada se opet gube sati sjednice vijeća jer predlagatelj,odnosno grad nigdje nije u stanju spomenuti da postoji investitor zainteresiran za gradnju pogona u ovoj zoni. Ni njen kolega Karlo Starčević nije zadovoljan pripremljenim materijalom za ovu točku pa kolege vijećnike iz HDZ-a poziva da zaborave stranačku stegu. „Otvorite oči, kakva stranačka stega, ponovno se donose odluke bez dobro pripremljenih i jasnih materijala pa će se napraviti greška kao kada je dopušteno Calcitu da izgradi pogon u Gospiću i uzima nam najbolju sirovinu na svijetu tek tako. To je vaša sramota“- poručio je Starčević HDZ-ovim vijećnicima. Zona poslovnih namjena Smiljansko polje prema oporbenim kritikama izgrađena je na lošoj prometnoj poziciji, uređuje se već godinama s nikakvim ili malim pomacima,a Gospić ima nekoliko pozicija koje bi se puno bolje mogle iskoristiti u tu svrhu. I tajnik grada Stilinović rekao je da se zona uređuje više od 20 godina, odnosno od 1994.kada su poslovni trendovi bili drugačiji nego sada pa su izmjene u prostoru nužne. Inače o mogućem investitoru nije se puno moglo doznati na sjednici vijeća. Ono što se moglo čuti jest da postoji interes za gradnju pogona za proizvodnju energije iz biomase, a zona je pogodna zato što se tamo proizvedena energija može uključiti u potrošačku mrežu. Višak energije, i to toplinske navodno bi se koristio za proizvodnju povrća u staklenicima i plastenicima. Zanimljiva je to mogućnost za grad i u smislu zapošljavanja no čini se da nitko ne želi istrčavati s najavama jer radi se tek o interesu i traženju najbolje lokacije od potencijalnog i za sada javnosti,ali i vijećnicima nepoznatog investitora.
Zanimljivo je bilo i na aktualnom satu koji je bio ograničen na točno 60 minuta pa zbog dužih rasprava dvoje vijećnika nije uspjelo ni postaviti pitanja. Naravno bilo je i politiziranja,ali i konkretnih egzistencijalnih pitanja i odgovora. Tako je primjerice istaknuto da će selo Urije na području Ličkoga Osika dobiti znatno kvalitetniju prometnu komunikaciju nego što je ima sad. Nastavit će se i uređenje prometnica u ostatku naselja Lički Osik iako je Gospiću uskraćeno 4 milijuna kuna upravo za tu namjenu kroz sredstva Županijske uprave za ceste. Dio sela Ćukovac javnu rasvjetu mogao bi dobiti sljedeće godine kada Elektrolika modernizira tamošnju mrežu što će otvoriti mogućnost za jeftinije i jednostavnije postavljanje javne rasvjete. Na aktualnom satu sjednice vijeća istaknuto je i da bi grad konačno sljedeće godine mogao krenuti u uređenje gradske tržnice i to na lokaciji na kojoj se ona i sada nalazi. Tako bi dio naslonjen na Smiljansku ulicu postao prostor stalnog dnevnog postava s mesnicama, pekarnicama i ribarnicama, dok bi trbuh tržnice bio što više pretvaran u seljačku tržnicu. Pilot projekt seljačke tržnice odrađen je u suradnji grada i Lokalne akcijske grupe. Za sada se osluškuje bilo građana odnosno kupaca pa će se lička seljačka tržnica održavati svakog drugog petka u mjesecu.

Iz rasprave s aktualnog sata izdvojimo još i prozivke Karla Starčevića koji zamjera gradonačelniku Petru Krmpotiću na kršenju predizbornih obećanja jer ne samo da javna uprava nije postala učinkovitijom nego je i povećana pa od najavljenih zapošljavanja u Gospiću postoji jedino uhljebljivanje. Starčević je i predsjednika vijeća Petra Radoševića prozvao da mu već nekoliko puta ne daje izvješće o ulaganjima u zadnjih 5 godina u mjesne odbore na području grada. „Ovo zadnji put tražim, ukoliko to ne dobijem protiv vas osobno ću podnijeti kaznenu prijavu jer me ignorirate“- poručio je Starčević Radoševiću.

Nastavak ispod oglasa

Nedavno osnovanu HDZ-ovu Zajednicu poduzetnika i obrtnika Starčević je nazvao Zajednicom osumnjičenika za gospodarski kriminalitet u Gospiću pa pita i gradonačelnika i cijelu javnost do kada će biti taoci bolesnih ambicija Darka Milinovića. „Iziđimo iz ovoga konačno, ne može jedan čovjek držati ovaj grad kao taoca, mi ćemo vam pomoći, otarasite se toga zla, otarasite se hobotnice koja čini nama zlo u ovome gradu“- kaže Starčević koji gradskoj vlasti nudi zajedništvo u okretanju Gospića u pozitivnom pravcu. Gradonačelnik Petar Krmpotić poručio je da nije korektno blatiti Milinovića koji nije prisutan na mjestu gdje ga Starčević proziva,a osim toga prema Krmpotiću Starčević u svome blaćenju koristi i neprimjeren rječnik. A Krmpotić je ponosan što je bio na osnivačkoj skupštini Zajednice poduzetnika ličkog HDZ-a jer politika i služi da se da akcent bitnim stvarima za razvoj,a ne samo da se raspravlja na ideološkoj razini.

Milan Tomašević