Na prijemu kod biskupa

    GOSPIĆ – Tradicionalno primanje  povodom Božićnih blagdana u ordinarijatu Gospićko-senjske biskupije okupilo je predstavnike lokalne vlasti, ravnatelje  i  direktore javnih poduzeća i ustanova, kao i svećenstvo Gospićko-senjske biskupije. Nakon uvodnih riječi biskupijskog generalnog vikara mons. Tomislava Šporčića biskupu dr. Mili Bogoviću blagdane je najprije čestitao gradonačelnik Grada Gospića Milan Kolić zahvalivši se biskupu i svim svećenicima i djelatnicima Biskupije na očuvanju vjere i kršćanske tradicije.

-U zadnje smo vrijeme svjedoci pokušaja da nas se odmiče od vjere, jer su nam vjera i Bog uvijek  davali snagu da ustrajemo i  bili su naša nada. U ovim teškim vremenima ta snaga i naše zajedništvo jamac su da ćemo sve ovo izdržati, istaknuo je gradonačelnik Milan Kolić. Govoreći o vrijednostima kršćanske tradicije zamjenik župana prof. Ivica Mataija je zaželio da ovakvi susreti budu svjedočenja zajedništvu i identitetu koji nas uvijek trebaju  povezivati, a ne samo u vrijeme blagdana.

Nastavak ispod oglasa

-Identitet koji počiva na tradiciji, utemeljen na kazivanju naših djedova i očeva i identitet koji počiva na našoj vjeri, taj je identitet neupitan jer stoji na čvrstim stupovima  i neupitna je polaznica naše budućnosti. Takvog se identiteta niti u jednom trenutku ne odričemo. Radosti Božića ne želimo osjećati samo nekoliko dana u vrijeme blagdana, već  radost koju želimo živjeti svakoga dana. To je radost koju želimo dijeliti s drugima, jer je bogoljubna i čovjekoljubna. U ambijentima svih kriza o kojima se govori radost nam treba  da bismo opstali. Tu radost želimo dijeliti s drugima, pa makar ne pripadali našoj zajednici.Uvažavamo ih i od njih tražimo uvažavanje te različitosti. U tome se kontekstu sjećam Svetoga Franje i njegove molitve koja kaže: „Gospodine učini me oruđem svoga mira, tamo gdje je mržnja da donosim ljubav, tamo gdje je tuga da donosim radost“, kazao je prof. Ivica Mataija. Saborski zastupnik dr. Darko Milinović je u svojoj čestitci  podsjetio kako je u ovoj istoj prigodi lani govorio o optimizmu i zajedništvu, kao neprolaznim vrijednostima.

– To nam je danas potrebno više nego li ikada prije. Uvijek sam pozivao političke takmace da unatoč boji političkog dresa djeluje zajednički, za opći boljitak. Mi u ovoj županiji ne pristajemo uz pesimizam. Puno puta nam je bilo teško, ali smo se uvijek znali nositi s tim, a na teškoćama smo znali graditi optimizam. Ovih dana doznajemo da se u Gradu Gospiću  čak 91 posto građana izjašnjavaju kao katolici, dok je u svim županijskim središtima ta brojka puno manja. Na tome možemo zahvaliti našoj Biskupiji i svim svećenicima, rekao je uz čestitke dr. Milinović.

   Intonacija biskupove čestitke više je bila bazirana na svjetovne, nego li na vjerske teme.

-Vrijeme Božića kada se prenose poruke mira i ljubavi mnogi nastoje iskoristiti u svoje privatne ili ideološke svrhe, kazao je biskup. Kao jamci dobrote pojavljuju se   mnogi trgovački lanci koji nas razumiju nego li mi sami sebe, oni znaju naše potrebe, oni nam pred vrata donose upravo ono što nam nedostaje ili što moramo imati, a mi neuki do sada to nismo niti znali. Javlja se i Djed Mraz koji ispunjava sve želje, u saonice stavlja dar za svakoga i neumorno kruži ko izmišljeni lik iz izmišljene zemlje, kao nevješta mješavina Svetog Nikole i Božića. Dovoljno je dobar i bogat da bi nas sve usrećio. Te sklepane priče išle su jučer u udarnim TV-terminima. Lukave čestitke nestvarnog stvorenja uče nas kako ono zna kako treba čestitati blagdane i koje vrijednosti treba promicati. Djed Mraz to znade bolje od kardinala Bozanića, rekao je biskup dr.  Mile Bogović  prozvavši na taj način TV-urednike koje su izjavu  kardinala smjestili tek u sredini vijesti, prikazavši ga kao osobu koja samo upućuje kritike Vladi, dok istodobno ne mari za blagdane koji nam dolaze.

– Neki više vole maskiranu vlast, nego li golu istinu koja se očitovala u jaslicama. Isus nikada nije lagao, nije tražio novac za svoja učenja. Bio je uvijek za čovjeka, spremno se i žrtvovao za ljubav ljudi koji su ga na koncu razapeli. Na tome putu, od jaslica do križa, stvorio je svoje učenje i dokazao da je istinski sin Božji kojemu dugujemo ljubav, vjeru i molitve,  kazao je biskup dr. Mile Bogović čestitajući blagdane okupljenima.

L. O.