Na prodaji otok u NP „Plitvička jezera“

Plitvička jezera

Da li je počela rasprodaja nacionalnog blaga, teško je reći, no kako doznajemo, kanadska tvrtka  „Private Islands“ u svoju ponudu posredovanja u kupoprodaji i iznajmljivanju otoka, uvrstila je otok u NP Plitvička jezera.

Riječ je o otoku 13.340 četvornih metara u jezeru Kozjak, jednom od 16 plitvičkih jezera, i za njega vlasnici traže 350 tisuća eura, odnosno 26 eura po kvadratu. Kako u brošuri tvrtke „Private Island“ piše, riječ o jedinom otoku na Plitvičkim jezerima, otoku s gustom šumom i vegetacijom na prostoru na kojem se snimao film “Blago srebrnog jezera” iz serijala o Winnetou i Old Shatterlandu. Uz spomenuti otok, po istoj cjeni kupac će dobiti i 18 tisuća kvadrata kopna u blizini otoka, što cjenu ovoga hrvatskog dragulja spušta na jedanaest eura po četvornom metru, otkriva T-portal.

Uz spomenuto treba posebno naglasiti da je potencijalni kupac odmah upozoren da se otok i susjedno zemljište nalaze u nacionalnom parku te da hrvatske vlasi ne dopuštaju nikakvu gradnju na tome području. Zastupnici „Private Islandsa“ ističu kako im je Nacionalni park ponudio i zamjenu posjeda te da je u tom slučaju moguće doći do zemljišta na rubu nacionalnog parka Plitvička jezera, na kojemu je gradnja dopuštena.

Ravnateljica NP „Plitvička jezera „ Lidija Bertović izjavila nam je da nisu bili upoznati sa tim podatkom, odnosno da je otok stavljen na prodaju te dodaje:

Lidija Bertović_prsa_14022013„ U ovom trenutku provjeravamo još dva ključna podatka koja su nam potrebna za donošenje odluke o daljnjim koracima koje ćemo poduzeti. U zemljišnim knjigama u Korenici i kroz gruntovnicu želimo utvrditi tko su vlasnici, jesu li strane ili domaće fizičke osobe. Pri stavljaju u prodaju nekretnine u zaštićenom području, vlasnik je dužan ponuditi pravo prvokupa u korist RH, županije i općine. Provjeravamo jesu li vlasnici kod pokretanja prodaje poštovali zakonsku proceduru.
Budući da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ustrojeno 22.prosinca 2011. godine te da u razdoblju postojanja Ministarstva nije zaprimljena takva ponuda, provjeravamo je li takav zahtjev upućen ranije Ministarstvu kulture u čijem je sastavu bila Uprava za zaštitu prirode.
Pri odluci o daljnjim koracima vodit ćemo se propisanim zakonskim okvirom pri čemu je najvažnije da strane fizičke ili pravne osobe ne mogu stjecati pravo vlasništva nad nekretninama u nacionalom parku te da su privatni vlasnici prilikom stavljanja u prodaju nekretnine unutar zaštićenog područja dužni ponuditi pravo prvokupa u korist države, županije i općine“ kaže ravnateljica Bertović.

Dražen Prša/T-portal