Na put Europom sa dva magarca i psom

Francuzi Guilhem i Loakitia, dva magarca i pas, idealna kombinacija za put Europom. Nesvakidašnja kombinacija koja ovih dana plijeni pozornost stanovnika Ličko senjske županije. Oko fotoaparata uhvatilo ih je slučajno, kojih desetak kilometara na prilazu gradu Otočcu, u Brlogu, kako uz cestu „putuju“ u samo njima znanom pravcu.
Dva magarca, natovarena svim i svačim, u svakom slučaju, kad se malo bolje razmisli, za život neophodnim stvarima, i pas mješanac iznenadili su nas i stavili u razmišljanje, jer zaista ovakav prizor ne viđa se svaki dan. Kiša koja je prijetila iz namrgođenih oblaka nije nam omogućila neku dužu priču, tako da je naša znatiželja ostala tek djelomično udovoljena. Francuz i francuskinja Guilhem (24) i Loakitia (27) krenuli su pješice na put Europom prije pet mjeseci, a za idealno društvo i pratnju izabrali su magarce Teu i Uirgule i psa Memphisa.
Namjera im je propješačiti jedan veći dio Europe, a kako su počeli zbrajati kilometre i razmišljajući o krajnjoj točki koja bi označila završetak njihovog putovanja- Albanija ili Grčka, trebat će im nešto više od dvije godine. Razlog da su se odvažili na ovaj nimalo jedostavan poduhvat, priča nam Guilhem, je izazov, upoznavanje ljudi, običaja, ali na jedan prirodan način, bez luksuza i komfora, prilagođavajući se iznova svakom novom danu. Do sada su imali samo pozitivne utiske, lijepe doživljaje koje su, kako nam pričaju, u stvari i očekivali.
„Ljudi nas najprije s čuđenjem gledaju, najprije pogled bace na magarce, tek onda na nas. Mnogi misle da smo skitnice, no ubrzo uoče razliku i nerjetko ih znatiželja navede na prijateljske razgovore. Ljeto nam je bilo idealno za putovanje, ali ove kiše postaju nam neprijatelj, na kojeg se već privikavamo. Znamo procjeniti kad će početi padati, pa se na vrijeme sklonimo. Nismo gladni, putujuća priručna kuhinja je na leđima magarice Tee, dok Uirgule brine za ostale potrepštine. Naš čuvar je pas Memphis koji osjeti tko što misli i javlja na sve moguće. Spavamo gdje osjetimo umor ili potrebu“- priča nam Guilhem.
Iz Hrvatske će skrenuti u Bosnu, upoznati ljude, kulturu i običaje, a onda dalje prema Albaniji i najvjerovatnije stati u Grčkoj. Sretan vam put, mladi ljudi.
Dražen Prša

Nastavak ispod oglasa