Na Velebitu još uvijek problemi po cestama i stazama

Nacionalni park Sjeverni Velebit objavio je nove režime kretanja i boravka u parku uzrokovanje povoljnim vremenskim prilikama. Cesta koja vodi od glavnog ulaza u Park, Babić Siča do parkirališta ispod PD Zavižan je u lošem stanju radi snijega, leda i vododerina. Ne preporučava se  posjet osobnim vozilom. Parkiralište na Zavižanu nije očišćeno i samim time nema mjesta za parkiranje automobila. Cesta iz Krasna prema Štirovači je u potpunosti očišćena od snijega. Prometnica iz smjera Jablanca prema Alanu je također prohodna. Prometnica koja vodi od Alana prema Mrkvištu je također u lošem stanju kao i cesta prema Zavižanu.

Na stazama po Parku još uvijek ima snijega i leda, a osobito na Premužićevoj stazi, što onemogućava kretanje. Trenutna visina snijega izmjerena na Zavižanu je 45 cm, a na Premužićevoj stazi snijega ima više od jednog metra. Snježni pokrov je zaleđen, te prijeti opasnost od pada i ozljeda.

Nastavak ispod oglasa

Dom na Zavižanu započinje s radom od danas, 1. svibnja 2021. Sukladno mjerama, a u vezi s pojavom pandemije COVID – 19  postojati će mogućnost noćenja isključivo za jednu osobu ili grupu po sobi. Prodaja pića vršiti će se bez ulaska u dom (kroz prozor). Planinarski dom na Alanu započinje s radom 7. svibnja 2021., po istim mjerama i pravilima kao dom na Zavižanu.

L.O.