Na Veleučilištu “Nikola Tesla” održano predavanje i predstavljena brošura o Ličkoj pukovniji Gospić

Na Veleučilištu „Nikola Tesla“ u Gospiću jučer je u zajedničkoj organizaciji Povijesne postrojbe hrvatske vojske lička pukovnija Gospić i Veleučilišta „Nikola Tesla“ u Gospiću, pod pokroviteljstvom Grada Gospića i Ličko-senjske županije te uz podršku Matice hrvatske ogranak Gospić, Hrvatske akademske zajednice i Družbe braća hrvatskoga zmaja održano predavanje o vojnoj krajini te predstavljena brošura o povijesnoj postrojbi hrvatske vojske ličke pukovnije Gospić.

Skup su uvodno pozdravili tajnik ličke pukovnije Gospić g. Nikola Grgurić i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević dok su predavanje o vojnoj krajini održali prof.dr.sc. Alexander Butczynski znanstvenik s hrvatskog instituta za povijest i stručnjak za vojnu krajinu te dr.sc. Joso Vrkljan, dipl.ing., predsjednik zbora pukovnije Gospić.

Nastavak ispod oglasa

Povijesna postrojba hrvatske vojske lička pukovnija Gospić povijesna je postrojba grada Gospića i Ličko-senjske županije, sačinjena od entuzijasta – hrvatskih domoljuba, vjernika koji vole svoju hrvatsku domovinu i svoj zavičaj. Svrha postojanja povijesne postrojbe ličke pukovnije Gospić su paradne uloge pri svečanostima, obredima i dočecima uzvanika, kada u svojim elegantnim i živopisnim odorama te samom pojavom svojih pripadnika uveličavaju spomenute događaje. Svojim djelovanjem su i dodatna turistička vrijednost grada Gospića i ličko-senjske županije, a nastupom i odorama plijene pažnju gdje god se pojave.

Lička pukovnija Gospić djelovala je kao istaknuta pukovnija u sastavu vojne krajine i zaslužna je za plansku izgradnju i razvoj Grada Gospića.

Na kraju predavanja gradonačelnik Starčević i tajnik i načelnik stožera povijesne postrojbe hrvatske vojske ličke pukovnije Gospić Nikola Grgurić uručili su zahvalnice i priznanja zaslužnim institucijama, pojedincima i članovima ličke pukovnije.

L.O.