Na Veliki Petak smijenjena ravnateljica Lucija Sekula

Dok su učenici i prosvjetni djelatnici na praznicima, u Osnovnoj školi „Zrinskih i Frankopana“ Otočac, današnji je dan iskorišten kako bi se smijenila dosadašnja ravnateljica Lucija Sekula.
Nakon što je prije nekoliko dana izmijenjen sastav članova Školskog odbora, brzopotezno je na Veliki Petak sazvana sjednica Školskog odbora kako bi se dužnosti razriješila ravnateljica Lucija Sekula. Dok su ljudi uglavnom zaokupljeni temama za Uskrs, novinari su danas doznali za smjenu ravnateljice u najveće radnom kolektivu u Otočcu. Sjednica je trajala vrlo kratko, na kojoj je ravnateljica Sekula navodno optužena za kršenje Zakona, nakon čega je odmah i smijenjena. Priopćenjem za javnost oglasio se Školski odbor kojega prenosimo u cijelosti:
„U cilju očuvanja digniteta Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac, te nastojanja da se javnost sukladno čl. 60. Zakona o ustanovama ( „NN“ 76/93, 29/97, 47/99, 35/08) odnosno čl. 167. Statuta Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac pravovremeno i činjenično informira, ovim putem želimo vas izvijestiti da je dosadašnja ravnateljica Osnovne škole Zrinskih i Frankopana gđa Lucija Sekula, dip.uč., na 26. sjednici Školskog odbora razriješena dužnosti ravnateljice zbog povrede odredbe čl. 114. st. 1. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14), odnosno članka 18. Pravilnika o radu OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac zbog nezakonitog zapošljavanja. Sukladno čl. 87 Statuta OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac do završetka zakonom propisanog postupka izbora ravnatelja na mjesto v.d. ravnatelja imenovana je Renata Hodak rođ. Jergović“.
Sada već bivša ravnateljica Sekula pojasnila je novinarima slijed i posljednja događanja i načine njezine smjene koje traju posljednjih mjeseci i rekla tko stoji iza svega:
„Evo, danas na Veliki Petak Isusa su razapeli, tako sam to i ja upravo doživjela i to po vrlo žurnom postupku. Na sjednici Šk. Odbora koji je jučer žurno sazvan, danas mi je priopćeno da temeljem mog očitovanja kojega dostavila Šk. Odboru na prošloj sjednici, okarakterizirano je da sam grubo prekršila zakonske odredbe, no ja sam čovjek koji će uvijek skrušeno priznati svoje grijehe, tako da i ako jesam prekršila zakonske odredbe, navela sam da sam to samo smatrala proceduralnom pogreškom. Ja više nemam posao, neraspoređena sam, ne znam kuda, ni kamo idem. Ovo je kompletan scenarij Branislava Šutića, koji vrši mobing nada mnom već duže vrijeme. Gradu Otočcu je dobro poznato da je Branislav Šutić isti ovakav scenarij napravio i riješio u tili čas s mojim suprugom dok je bio ravnatelj u Srednjoj školi, no on se povukao dostojanstveno i kulturno. Ja sam se pokušala odupirati svim mogućim idejama Branislava Šutića koje nisu bile u skladu sa Zakonom, no on mi je osobno naređivao da moram raditi kako on kaže, jer je on predsjednik HDZ-a u Otočca čiji sam i ja bila ponosni član. Ja sam mu prelila čašu, on je meni ovo dugo najavljivao, prijetio mi da neću dugo, okarakterizirao me da sam prekršila sve zakonske odredbe u odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, proširio je glasine po Otočcu da sam napravila teške financijske malverzacije …. Ja već odavno ovo trpim i borila sam se do zadnjeg trenutka samo za dobrobit škole za dobrobit ustanove i nije mi teško što odlazim kao ravnatelj je kao svaki ravnatelj, tako sam i ja nešto iza sebe ostavila“ – kazala je Lucija Sekula.
Dražen Prša