Na Velikom slapu-„šatoraši“!

Učestalo se događa da neki „veliki“ mediji objavljuju intrigantne priče  u kojima  „zaboravljaju“ za mišljenje pitati drugu stranu. Tako je podosta medijske bure podigla vijest po kojoj imamo „šatoraše“ u srcu NP Plitvička jezera! UBDR-a općine Plitvička Jezera održala je nekoliko presica i susret s ministrom branitelja Medvedom kako bi upozorili na devastaciju Plitvica i na svoje negodovanje važećim Prostornim planom. Ovo je po prvi puta da se hrvatski branitelji u RH miješaju u teme izvan dosega Domovinskog rata i prava branitelja, kako smo  navikli. Bivši načelnik Općine Plitvička Jezera Boris Luketić (HDZ) sve to naziva naručenom farsom.

„Šatoraši“-u korist čije štete?

-Očito se branitelji iz ove udruge miješaju ondje gdje im nije mjesto. To čine jer su instrumentalizirali od strane ravnatelja parka Anđelka Novosela. On im je  organizirao jelo i piće, kemijske WC-e (ne znam o čijem trošku?), nekima je zaposlio članove obitelji. Od tuda dolazi taj „spontani prosvjed“. Ta ista braniteljska udruga miješala se i u zadnje lokalne izbore. Predsjednik udruge Ivica Jandrić izlazi na izbore s Nezavisnom listom hrvatskih branitelja. To je valjda jedini slučaj u Hrvatskoj i na to ih je upozorilo resorno Ministarstvo. Nisu čak skupili niti dovoljno potpisa pa su doživjeli debakl. Svačije je pravo glasati po svojoj volji, ali ne možete danas nekome prigovarati što koalira s nekim, a za četiri godine vi činite isto. Tako su meni  spočitavali koaliciju s SDSS-om prije nekoliko godina, a sada su ti isti branitelji podržali listu Ante Kovača, skupa s SDP-om i SDSS-om. Toliko o njihovoj vjerodostojnosti.

-Kako na prosvjed  reagira Udruga branitelja NP Plitvička jezera?

-Njihovi članovi znaju da problem sa izgradnjom objekata u Plitvica Selu nije od jučer. Znaju, ali se ne miješaju u sve ovo da bi nekoga štitili. Znaju da će problem ipak riješiti struka. Pitam se kakvu to poruku šaljemo svijetu kada se u jeku turističke sezone iznad Velikog slapa nalazi šator u kojem sjede branitelji i mukte jedu i piju, a sve to pod paskom policije? Je li to hrvatski turizam? Kada ravnatelj Novosel želi sve riješiti ad hoc onda ga pozivam da svoje „šatoraše“ premjesti kod drage u Rastovači gdje se sakupljaju fekalije iz cijeloga parka.

-Između redova i vama se spočitavaju neke „pogreške“?

-Svakako je moja „pogreška“ što sam s tim braniteljima imao vrlo korektnu suradnju, odvajajući iz našeg proračuna dovoljno sredstava za njihov rad, za obilježavanje važnih obljetnica, za putovanja. Svakako je jedna od mojih „grešaka“ što sam kao načelnik općine inzistirao da se  uloži preko 300 milijuna kuna u vodo-opskrbu i odvodnju na prostoru općine u naseljima unutar Nacionalnog parka.

Istina kao jedini „lijek“

-Kako razmrisiti ovaj čvor?

-Samo istinom i dogovorom. Smatram da se previše gradilo u Plitvica Selu, ali naručeni prosvjed nije način rješavanja ovog problema. Ja sam premlad da bih bio hrvatski branitelj. U prvim redovima obrane bili su moj otac i tri strica. Preživjeli su zarobljavanje jer nisu željeli bježati. Sada javno pitam u kojim je to operacijama i akcijama Hrvatske vojske bio predsjednik UBDR-a Općine Plitvička Jezera Ivica Jandrić? Neka iznese svoj ratni put. Koliko je on to metaka isplaio tijekom rata? Pa on sada ratuje jer to nije činio kada je trebalo. Koje to intelektualne i  ine predispozicije posjeduju on i nekolicina „šatoraša“ kada se sada stavljaju iznad struke, iznad zakona RH i odluka resornih Ministarstava?!? Većina tih prosvjednika nemaju niti dana radnog staža. Ako su se borili za uređenu i pravnu državu kako tvrde, zašto sada ruše pravne temelje te iste države? I na koncu se pitam kakav je to član UBDR-a  koji i danas u svojem domu čuva sliku zločinca J. B. Tita?

M.S.