Na vozačima je najveća odgovornost!

Treći po redu Međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa u znaku je gesla „Čuvajmo dječje živote!“ Crne statistike kazuju kako su prometne nesreće vodeći uzrok smrtnosti u dobi od 15 do 29 godina u svijetu. Unatoč padu smrtnosti od prometnih nesreća i u Hrvatskoj su ozljede zadobivene u prometu vodeći uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi. Zato su se u sklopu Trećeg tjedna sigurnosti cestovnog prometa, koji se održava od 4. do 10. svibnja, snage udružili Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski autoklub, Udruga RODA, Hrvatski Crveni križ, Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i brojne druge organizacije i institucije kako bi potaknuli vozače da se u većoj mjeri brinu o sigurnosti djece u prometu.
Crne brojke
Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u prometnim su nesrećama tijekom 2014. godine ozlijeđena 964 djeteta, a poginulo je osmero djece. Svako drugo dijete stradava u prometu kao putnik, a svako treće kao pješak. Kao glavni razlozi stradavanja djece navode se nepoštivanje prometnih propisa vezanih uz sigurnost djece u vozilima; brzina i konzumacija alkohola te slabije uočavanje djece u prometu zbog njihove visine. Uz sve ovo, djeca često nisu svjesna opasnosti u prometu, usmjerena su na igru, a najmlađa djeca često nisu u mogućnosti pravilno procijeniti udaljenost i brzinu nadolazećih vozila. Djeca su posebno rizična skupina kad se radi o stradavanju prometu u svojstvu suputnika u vozilu. U ovom slučaju posebno veliku odgovornost snose vozači, najčešće roditelji. Prema najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama djeca do 135 cm visine trebaju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili postolju, koji moraju biti pričvršćeni posebnim kopčama ili pojasom. Djeca visine 135-150 cm smiju se prevoziti tako da su vezana sigurnosnim pojasom, ali samo na stražnjem sjedalu. Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom.
PU ličko-senjska je samo tijekom pojačanog nadzora sigurnosti u prometu protekloga vikenda evidentirala čak 167 slučajeva prekoračenja brzine kretanja vozila.

L.O./P.U.

Nastavak ispod oglasa