Na vrhovima protiv magle i jakog juga

PD „Željezničar“ iz Gospića najavio je za ovaj vikend pohod na Lastovo, ali su kiša i jako jugo učinili svoje pa je taj izlet odgođen. Kako ne bi ostali doma uporni planinari su se odlučili za druge rute. Sa Peručkog jezera uputili su se na dva vrha Dinare, na dvije točke Hrvatske planinarske obilaznice.

Vrh Velika Duvljakuša (1708 m) najviši je vrh u skupini Troglav s hrvatske strane. Naziv ovoga vrha se tijekom izleta (neslužbeno) prometnuo  u veliku divljakušu jer su planinari cijeloga pohoda bili u magli, uz vrlo jako jugo. Drugi vrh bio je Mali Maglaj (1455 m) poznat po tome što je s njega krenula uvertira operacije „Oluja“ kada je operacijom „Zima ’94. Hrvatska vojska zaposjela položaje u zaleđu Knina.

U ovim atraktivnim i zahtjevnim  pohodima PD „Željezničar“ Gospić sudjelovala su četiri člana ekipe, jedna planinarka i tri planinara. Fotografije koje nam je dostavio vođe puta Mario Krpanić dovoljno svjedoče o klimatskim nedaćama koje su vladale tijekom ovih pohoda, ali svjedoče i o upornosti gospićke ekipe.

M.K./M. S.