Naslovnica Tehnoklik Windows 8 – Brže, bolje, jače

Windows 8 – Brže, bolje, jače

8
Windows sučelje - Sve na jednom mjestu

Prema najavama Microsoftovog razvojnog tima novi operativni sustav kodnog imena Windows 8 trebao bi se pojaviti tijekom 2012, obećavaju brže podizanje sustava, bolji prijenos podataka koristeći novi usb 3.0 te pristupačniji rad za sve vrste korisnika

Kroz proteklih 26. godina koliko Microsoft postoji većini onih koji prate njihove operativne sustave od  začetaka poznato je da puno obećavaju a malo toga se nađe u završnom proizvodu, kako bi to u našem narodu rekli: „Obećanje ludom radovanje“. Iako su Windows 2000 i Vista pokazali kao čisti promašaj i pucanj u prazno ipak dobar dio korisnika je bio prilično zadovoljan sa Windowsima 98, XP i 7. I dok većina računala u „Lijepoj našoj“ još uvijek koristi Win Xp, Microsoft već najavljuje izlazak novog Windowsa 8. Naime, izlazak mnogobrojnih mobitela novijih generacija, te tableta poput Applovog i-pada i Samsunga Galaxy otvorili su nove mogućnosti korištenja operativnih sustava na prijenosnicima. Microsoftov odgovor na zahtjev tržišta je Windows 8.

Svijet u znaku Osmice

Iako je Windows 8 još u razvoju jedna od značajki novog operativnog sustava bit će veća pristupačnost nezahtjevnim korisnicima. Naime već po uvodnom zaslonu moguće je primijetiti da će Win 8 omogućava dvostruko sučelje, osnovno koje će više biti prilagođeno tabletima, smartphonima koji koriste touch, te standardni desktop koji u dobroj mjeri podsjeća na Win 7 ali sadrži pregršt mogućnosti koji olakšava rad korisnicima. Upravo kroz takav vizualni sustav izvedbe Win 8 će biti pogodan za sve oblike rada. Jedno od osviještenja nove Osmice je podrška USB 3.0 konektora koji je do 10 X brži od USB 2.0, na taj način prebacivanje veće količine podataka neće oduzimati previše vremena.  Velika prednost Windowsa 8 je brzina podizanja sustava, naravno tu je uključeno maksimalna iskoristivost novih SSD diskova  s većom brzinom prijenosa podataka

I novi IE 10 se fura na touch

Touch screen pipkanje

Prije više od tri godine pojavio se planetarno popularni I-phone 3G, od tada do danas, iako će neki reći da je nepraktičan (pogotovo u vožnji), krenulo je novo doba pipkanja po ekranima. Slijedeći upravo te trendove povezane sa smartphonima i I-padima, novi Windows će se u cijelosti moći koristiti bez tipkovnice i miša, iako je moguće koristiti i taj način. Internet Explorer 10 u potpunosti će biti prilagođen touch sučeljima, a tipkanje će biti moguće putem touch tipkovnica na ekranima.

Do jeseni 2012 godine ostaje još puno vremena, hoće li Microsoft uspjeti prilagoditi novi računalni sustav svim korisnicima ostaje pitanje, ipak ono što najavljuju kao novitete vjerujem da će razveseliti dobar dio mlađih korisnika, dok oni stariji, sa većim prstima, će najvjerojatnije ostati i dalje na Win XP-u. Ono najbitnije je da ne naprave velike  propuste poput onih u Win 2000 i Visti jer onda će to opet biti samo pucanj u prazno.


Video: Windows 8

Povezane vijesti: Besplatno preuzmite Windows 8

Ivan Blaževac

8 Komentari

  1. naslov mi ne paše, budimo realni, računala su sve brža i brža a windowsi sve sporiji i sporiji… nešto sigurno ne valja ili se nešto drugo razvija u krivom smjeru :)))

  2. Ja sam bio dugogodišnji korisnik windowsa xp i kad je izašla vista nisam hteo da pređem na to, tek kad je izašla završna verzija windows 7 onda sam prešao. Što se mene tiče nisam zažalio . Kod sedmice ima manje zafrkancije ,brža je i nema gotovo nikakvih napada s neta što se tiče proboja nekok virusa u windows. Kod xp sustava se često događalo da probije sve odbrane i ode direkt u registar bez obzira kakav antivirus imao. I normalno često sam i reinstalaciju pravio zbog toga. Interfejs je drugačiji ali se s vremenom navikneš. Što se tiče osmice po mom mišljenju je našto malkice brzo izašla i najverovatnije će biti 100 problema u startu i opet će sigurno kao windows 7 prvo biti testna verzija sistema koju će većina ljudi testirati besplatno , jer zašto mi microsoft plaćao nekoga da to sve uradi za pare kad može nas zaj…. i zadavati nam glavobolje kad bude razno raznih problema sa operativnim sustavom. Toliko od mene .

  3. ajme… win8… jaooooo…. jos jedni windowsi… ako hoćete brže, bolje, kvalitetnije, samo pređite na linuxe i točka.

  4. upravo sam iskusao nove w-8 zanimljivo puno toga ima i dosta je brz za prvu verziju ocekivao sam i gore sve u svemu rade i zadovoljan sam sto se tice izrade jako dobro osmisljeno

Comments are closed.