Na Zavižanu postavljena prva poučna meteorološka staza

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom postavila je na Zavižanu prvu poučnu meteorološku stazu, a kao dopuna ovom projektu tiskana je i knjižica posvećena meteorologiji pod nazivom »Vremenske ćudi Zavižana«, kojoj je cilj upoznati posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit s osnovama meteorologije kao znanosti, ali i s ćudima vremena ovog planinskog područja.

Upravo je Zavižan najčešće posjećivani lokalitet Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a meteorološki krug smješten neposredno uz planinarski dom i meteorološku postaju, sa svojim zanimljivim neobičnim instrumentima privlači pažnju gotovo svih posjetitelja.

Nastavak ispod oglasa

Poučna meteorološka staza prva je takve vrste u Hrvatskoj. Od ravnatelja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Milana Nekića, dipl.oec., saznali smo da je dužina staze 630 metara, a visinska razlika koju treba svladati je oko 100 metara. Staza povezuje parkiralište podno Vučjaka s planinarskim domom i meteorološkom postajom Zavižan, te vodi dalje na sam vrh Vučjak, odakle se za lijepa vremena pruža prekrasan pogled na Jadransko more i unutrašnjost. Na stazi je 17 poučnih tabli, a vrijeme potrebno za njen obilazak je oko pola sata. Poučne table su dvojezične, na hrvatskom i engleskom jeziku, i obrađuju različite teme s područja meteorologije, od meteorologije općenito, atmosferskih pojava, fenomena vjetrova na Zavižanu, vrsta oblaka, količina snijega, grmljavinskih oluja, do načina predviđanja vremena i klime. Posljednja tabla posvećena je spektakularnim vidicima s vrha Vučjak, s kojeg se dobro vidi većina Kvarnerskih otoka, okolni i udaljeni vrhovi Velebita, a za povoljna vremena pogled se pruža čak do dalekih Alpa te zapadne jadranske obale u Italiji.

Otvorenju staze su među ostalim prisustvovali i senjski gradonačelnik Darko Nekić, predstavnik županije Dražen Peranić, ravnatelj Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Milan Nekić i ravnatelj DHMZ-a Ivan Čačić.

A.P.