UMAG – I ove godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića nastavljena je tradicija donatorske večeri, a u sklopu 24. Vegeta Croatia Opena u Umagu, kojom se prikupljaju sredstva za razminiranje minski sumnjivih područja u Hrvatskoj.

Donatorsku večeru „Hrvatska bez mina“ treću godinu zaredom zajednički su organizirali Zaklada za humanitarno razminiranje „Hrvatska bez mina“ i 24. Vegeta Croatia Open Umag. Na donatorskoj večeri u Umagu 2012. prikupljeno je 100.000,00 kuna, a iznos je udvostručio ITF – Enhancing Human Security. Iz te donacije i temeljem sporazuma s tvrtkom DOK-ING razminiranje d.o.o., Zaklada je osigurala iznos od 350.000,00 kuna koji je uložen u projekt razminiranja područja kod Smiljana u Lici veličine 15.260 m2, a nedaleko od rodne kuće jednog od najpoznatijih znanstvenika i izumitelja 20. stoljeća, Nikole Tesle.

Sa treće donatorske večeri održane u subotu, poručeno je da se razminiranje Like nastavlja, tako da će Gospić sa okolicom uskoro biti bez mina. U Umagu su se okupili predstavnici najjačih gospodarskih tvrtki podržavši ovaj humanitarni projekt za razminiranje područja Grada Gospića, te brojni političari među kojima sadašnji i bivši istarski župan Valter Flego i Ivan Jakovčić, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, ličko senjski župan Milan Kolić, gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić, te mnogi drugi.

Skupljeno je prema prvim podacima 200 tisuća kuna, a Doking tvrtka za razminiranje, će pripomoći  donacijom u vidu  izvođenja radova.

– Ovo je druga godina da se u sklopu ATP turnira u Umagu na donatorskoj večeri prikupljaju sredstva za razminiravanje Grada Gospića i Ličko senjske županije. Na donatorskoj večeri sudjelovali su uz predsjednika Josipovića brojni hrvatski gospodarstvenici koji su pripomogli u prikupljanju značajnih financijskih sredstava za razminiravanje Ličko senjske županije, koja je nažalost još uvijek najzagađenija minama u RH. Izuzetno sam bio ponosan što se još jednom pokazala humanost, a uz druženje i brojne razgovore otvorili smo i neke od potencijalnih gospodarskih aktivnosti u našoj županiji za što su neki od značajnijih hrvatskih gospodarstvenika najavili dolazak u Ličko senjsku županiju. I ovim putem se zahvaljujem kolegama Valteru Flegi i Viliu Bassaneseu što su bili domaćini ove večeri te svima koji su učestvovali u donatorskoj večeri“ – kazao je župan Ličko senjski Milan Kolić.

Kako nas je izvjestila direktorica TZ Grada Gospića Maja Strilić, sakupljeno je 200.000,00 kn koji se udvostručuju donacijom ITF-a, što znači da oko 400.000,00 kn donacijski sredstava ide za razminiravanje područja oko Grada Gospića.

Dražen Prša