Naslovnica Istaknuto Načelniče Pešut, gdje su Hrvati iz Mutilića ???

Načelniče Pešut, gdje su Hrvati iz Mutilića ???

9

Koliko mi to god pokušali negirati, sve je očitije da hrvatska država neprestano teži nekakvom novom “bratstvu i jedinstvu”, želi da ponovno budemo svi u “istom kolu”, no s pravom bi se trebali zapitati žele li to i svi oni koji su dali svoje živote, invalidi, obitelji poginulih i nestalih, izbjeglice i prognanici, pa na kraju i oni koji su imali sreće da ih ne dohvati metak pobunjenih Srba? Bilo bi poželjno da nam načelnik Udbine, visoko uvaženi Ivan Pešut, odgovori kako bi danas izgledala hrvatska država da su, ne daj Bože, pobijedili oni s kojima svakodnevno sastanči i ispija pića, odnosno što bi se tada dogodilo sa svima onima koji su bili prvi kad je trebalo braniti Domovinu od pobunjenih Srba, Crnogoraca, JNA i domaćih izdajica, odnosno agresora na Republiku Hrvatsku?

Jer, načelniče Pešute, mi koji nismo zaboravili stradanje Hrvata poslije II. svjetskog rata, koje je bilo tako bolno, ponižavajuće i bezmilosno, s pravom vas pitamo jeste li ste svjesni što radite ?! Zapisano je da se ne zaboravi…brisale su se osobe, ali i cijele obitelji  i mjesta. Rušene su kuće, ali se opet ponekad upalilo ognjišće poslije rata, ali u Mutiliću to nije bilo moguće. Rušene su crkve, neke i obnavljane a mnoge su ostale uz ceste s vidljivim temeljima. U Mutiliću je crkva bila žicom ograđena i oku sakrivena.

Protjerivanjem hrvatskoga življa iz sela Mutilić, “oslobodioci” su htjeli izbrisati svaki trag postojanja kako Hrvata tako i katoličke crkve sv. Augustina u Mutiliću. Živalj su u ratu, već u kolovozu 1941. godine, protjerali, a poslije II. svjetskog rata i imovinu i crkvu ogradili u lovište druga Tita. Kuće i crkva su postali lovište, a Hrvati lovina. Nisu imali pravo na povratak. Sve do oslobodilačke akcije “Oluja” 1995. godine u tom mjestu Hrvat nije bio dobro došao. “To je bratstvo i jedinstvo naših naroda” na koje se neki i danas pozivaju. Danas imamo Domovinu! Gdje su Hrvati iz Mutilića? Je li im oduzeta imovina vraćena? Zvoni li zvono sa crkve sv. Augustina u Mutiliću? Jeste li čuli za ubijenog župnika Matu Moguša u središtu Udbine? Sve su to pitanja, a odgovori …, čekamo načelniče da nam Vi na to odgovorite. Dok stepeništa vape kroz šikare, odlomljeni dijelovi zida govore o patnji Hrvata, današnja Hrvatska šuti a i Vi s njom. Osamljeni dimnjaci gladuju za dimom uronjeni u gustiš granja. Čekaju i svjedoče! Bez obzira što ih je zadesilo prije 69 godina, oni još nisu došli na red za obnovu. Bez obzira što eter tutnji pozivima na istinu i pravdu, o njihovim događajima, ni danas, nije preporučljivo pričati. Bez obzira što smo stvorili Domovinu, Domovina ih još nije primijetila. Nad Mutilićem su nadviti mračni oblaci nepravde, laži i zla, a vi načelniče pijete, pjevate i svetkujete Sv. Preobraženije. Je li Vas sram, osjetite li i čujete kako se u grobovima okreću kosti pobijenih Hrvata, ili mirno spavate snom pravednika?! Vjerujem da Vam je ćirilični melos dao elana za daljnja politička podmetanja za udaranje temelja bratstva i jedinstva. Ne vjerujem da sve to radite pod političkim blagoslovom HDZ-a, no zaboravili ste očigledno da mnogi od nas nisu balavci da podliježu vašim lažima, podvalama i političkim manipuliranjima, od kojih neka prelaze najosnovnije norme političke, ali i ljudske civiliziranosti. Siguran sam da vam za puno toga HDZ nije dao za pravo, siguran sam i da puno toga radite iza leđa svojih stranačkih kolega, ali isto tako pitam se je su  li  vas vaši HDZ-ovci pročitali i da li vas doživljavaju tek kao političku spodobu koja egzistira kako bi odradila domaću zadaću,ne zaboravljajući svoju korist.

Vi ste načelniče Pešut zapalili jednu svijeću za Dan državnosti, Dan hrvatskih branitelja i za obljetnicu Vojno redarstvenu akcije Oluja, ali ste isto tako našli  shodno da zauzmete prve redove na proslavi srpskog blagdana Sv. Preobraženija.  Mislite li da ste s tim kupili ulaznicu za nadolazeći Dan Hrvatskih mučenika 31.kolovoza u našoj Udbini ??? Niste, budite sigurni u to. Za Vas su vrata pravednosti, istine i domoljublja zatvorena. Kucajte na neka druga, možda vam se otvore.

LO

 

9 Komentari

 1. Dobar tekst. Složio bih se s autorom. Samo bilo bi lijepo da se potpiše ili se još uvijek bojimo javno govoriti o stradavanjima hrvata. Tako je to kad Dado kaže da se šuti. Jedino ne stoji da HDZ nije znao za Pešutove akcije. Sve se gospodo zna, ali je teško sebi priznati.

 2. Vrhunski napisan tekst. Osobno,kao član HDZ-a mogu potvrditi da svi znamo kako radi Pešut, i da je prodao i gaće na štapu samo da bi zasjeo u fotelju. Ta koalicija HDZ-SDSS je velika prevara naroda, puna podvala,namještanja i sumnjivih radnji. Pitanje je…kako Pešut gleda u oči dr.Milinoviću, ili je to njihov dogovor.Osobno znam da Pešut ismijava Milinovića sa svojim koalicijskim partnerima paonda nije ni čudno da se sve ovo dešava. Autor teksta vrhunski je odradio bit, a iako se nije potpisao znamo tko odrađuje tako složene, vrhunske tekstove, svaka čast.

 3. Kada samo čujem da je nekome iz HDZ-a palo na pamet da složi koaliciju sa SDSS-om već mi se povraća bez da čitam i gledam ostala rugla koja se događaju nakon samo dvadesetak godina koje prođoše od pokolja hrvata u domovinskom ratu. Zanima me još samo dali bi do koalicije ikada došlo da je našim vrlim vođama u spomenutom ratu netko od najdražih izgubio glavu od strane onih s kojima se danas pobratime??? Neka im bude na ponos i neka se presele k njima, sretan im put.

 4. “Mislite li da ste s tim kupili ulaznicu za nadolazeći Dan Hrvatskih mučenika 31.kolovoza u našoj Udbini ??? Niste, budite sigurni u to. Za Vas su vrata pravednosti, istine i domoljublja zatvorena. Kucajte na neka druga, možda vam se otvore.”

  prekrasno sročeno….istinski vjernik i domoljub ….i HRVATINA (da ne zaboravim) :D:D

 5. Dični načelnik Pešut klasični je primjer političke prostitucije. Kada ćemo konačno imati načelnike koji za cilj imaju boljitak svoje općine? Na zadnjim su izborima birači poslali poruke tzv. velikim strankama. Važni su ljudi, a ne političke fraze. Jasno je da jedna mala sredina kao Udbina nema Bog zna kakve kadrove, ali Pešut sigurno nije profil političara za 21. stoljeće. Čitam da Udbina nema riješenu kanalizaciju. Pa na što se spojila kanalizacija nove poslovne zone? Na getribu Golfa 2! Muljaže idu dalje, a netko dobro plaćen za provođenje zakona stalno pajki. Do kada pitam se.

 6. ps. Pešut će to nazvati “tolerancija”… nešto slično Josipoviću, SDP-ovoj Vladi..nastupima koji su blago rečeno ulizivačko pacifistički, samo ne znam kome.

 7. Pesutu samo naprijed. Pustite maste ljudi koji su se borili protiv postanka Hrvarske Republike. Stoje bilo u Mutulicu to je bilo i po katolickim selima okolice. Prva stvar Mutulic je u Hrvatskoj. A ako pravoslaci oce imat Crkvicu onda znadu sto moraju radit. Tako isto Katolici u Mutulicu. U mutulicu je bilo 17 katolickih fanilija prije drugog rata 9 familija pravoslavaca. Jovica Sablic, Nikola Teslic su ubiji Hrvatskog svecenika sa svojim cetnicima. U isto vrijeme je ubijo tri hrvatske familije. Drugi su utekli u Lovinac da bi ostali zivi. Poslje rata su se cetri covjeka vratili na svoju zemlju ali zbog toga sto nista nisu mogli kupit ili dobit pomoc i oni su otisli u Gospic. Prema tome reka o je cibo tko od straha umire na groblju mu prde. Tu svijet uvjek goni bolest proslosti a nemisli o buducnosti. Stoje bilo to je bilo. A sad pamet u glavu i pomalo dizite i radite. Nitko nebrani narodu natrag. Ima ih iz Mutulica u Canadi i u Ameriki i katolika i pravoslavaca. Opalici i Sikici opet skupa u Canadi. Cujem da ocete da promjenute ime Udbine. Hrabro Polje. A kasnije su Turci izmjenili ime zbog jednog on njihovih ratnka
  po imenu Udbin. Stare arhive u Austriji.

Comments are closed.