Dragi moji sugrađani,

Jučer smo bili svjedoci jednog nemilog događaja u kojem je stradala jedna djevojčica, ali hvala bogu nije došlo do smrtnih posljedica. Nažalost, dolazak Hitne pomoći se čekao 45 minuta. Upoznat sam s problemom Hitne pomoći i već sam ga pokušao riješiti u Ministarstvu zdravstva. Zajedno s županom Darkom Milinovićem, bio sam na radnom sastanku kod ministra zdravstva Milana Kujundžića i na tom sastanku je obećano da će se probati riješiti ovaj problem. Za početak, ministar Kujundžić je tada obećao da će područje Općine Brinje pokrivati tim Hitne pomoći s autoputa koji je stacioniran u TJ Križpolje.

Već par godina upozoravam sve nadležne institucije na problem nedostatka pripravnosti u Domu zdravlja u Brinju, a prostorno smo velika općina. Nadležni kažu da će probati riješiti, i sve ostane na riječima i obećanjima. Na žalost, izgleda da smo mi za njih samo brojevi i sve gledaju kroz statistiku odnosno mali broj stanovnika što nije dobro za sve nas. Na taj problem je već ukazivao i župan Milinović koji zagovara posebne kriterije za područje Like, neki zakon za područje Like, odnosno drugačije kriterije prilikom donošenja zakona, i u tome ima moju punu podršku. Nas je sve manje i zakone i kriterije ne može donositi netko u Zagrebu, ne uvažavati stanje na terenu i primjenjivati iste kriterije na nas i na velike gradove te nas gledati samo kroz brojke. Nije u redu optuživati lokalnu vlast i općinu, prozivati mene da ništa ne radim, kad to nije u našoj nadležnosti. I sami znate da se maksimalno trudim da se poboljšaju uvjeti u našoj općini, a sto puta naiđem na barijeru koju ne mogu premostiti zbog loših zakona. Razmišljao sam čak pokrenuti neku inicijativu zajedno s vama s kojom bi se možda čuo glas nas malih. Živim tu s vama i dijelim vaše probleme i zato me najviše smetaju komentari onih koji su se odselili po cijelom svijetu i samo znaju kritizirati. Što su to oni osobno poduzeli i učinili da bi nam svima skupa bilo bolje jer možda da se nisu odselili , bilo bi nas više i ne bi imali ove probleme. Iako znam da su neki otišli zato što nisu imali ovdje dobre uvjete za život onda nije primjereno niti pisati da je nekad bilo bolje jer kad je već bilo dobro onda nisu trebali nikud niti otići nego su trebali ostati dijeliti sa svima nama sudbinu.

Također, istina je da smo svi mi zamišljali bolji život u našoj lijepoj državi, kao i u našim općinama, ali sve naše vlasti vode neku krivu politiku i nije ih briga za „malog“ čovjeka. Stalno pričaju o nekom ruralnom razvoju, ali kad treba ovako nešto riješiti, onda zakažu institucije.
Moram napomenuti da smo sufinancirali iz našeg proračuna pripravnost doktora što smatram da nije u redu jer ne možemo taj teret podnijeti zbog skromnog proračuna, no svejedno smo tada pristali na sufinanciranje kako bismo našim sugrađanima osigurali što bolju zdravstvenu skrb.

Nadam se da ćemo uskoro donijeti županijski proračun kako bi županijska skupština započela s normalnim radom pa da mogu i tim putem ukazati na ove probleme.
Ja sam jedan od vas i suosjećam s vama, ali sam nemoćan i treba mi pomoć svih vas, a ne napadi, jer zajedno smo jači.
Djevojčici želim brz oporavak i da se što prije vrati svojoj obitelji u naše Brinje.

Vaš i uvijek s Vama
Načelnik Fumić

Dragi moji sugrađani,Jučer smo bili svjedoci jednog nemilog događaja u kojem je stradala jedna djevojčica, ali hvala…

Objavljuje Općina BrinjePonedjeljak, 17. lipnja 2019.