Načelnik Podnar: „Ne raspolažem podacima o ukidanju PU LS„

Načelnik PU LS Ante Podnar

Hoće li  Lika, odnosno Ličko senjska županija uskoro postati marginalizirano područje s kojim će se upravljati iz tkz. regionalnih centara? Po svemu sudeći hoće, što je samo pitanje vremena. U  Ministarstvu unutarnjih poslova, iako neslužbeno, najavljuju da će pokrenuti veliku reformu policijskih uprava i postaja. Po nekim, još uvijek neslužbenim tumačenjima, umjesto dosadašnjih 20 policijskih uprava, Hrvatska bi uskoro trebala dobiti pet regionalnih policijskih centara – Zagreb, Slavonija, Dalmacija, Primorje/Istra i Sjeverozapadna Hrvatska.

Tkz. „nove centrale“ obuhvatile bi ostale policijske uprave pa bi primjera radi, u Centar Rijeka bile uključene policijske uprave istarska, primorsko-goranska, ličko-senjska i karlovačka. Kažu da je tu riječ o reformi unutar MUP-a, a sve zbog racionalizacije troškova, odnosno zbog smanjenja rukovodećeg kadra, jer kako je sada, u 20 policijskih uprava svaki načelnik policijske uprave ima dva pomoćnika, tako da ispada da na rukovodećim mjestima tih organizacija sjedi barem 60 ljudi. Novom reorganizacijom za vođenje policijskih regionalnih centara bilo bi potrebno samo 15 zaposlenika, a preostalih 45 službenika premjestilo bi se na neko drugo radno mjesto, s tim da neće doći do viška zaposlenih, već se planira povećati učinkovitost kadra !?! Ovim reformama zasigurno će se i u Ličko senjskoj županiji ukinuti pojedine Policijske postaje, a koliko će ih ostati nije poznato.

Nastavak ispod oglasa

Načelnik PU Ličko senjske Ante Podnar kaže kako ne raspolažu saznanjima koja bi se odnosila na moguće ukidanje Policijske uprave ličko-senjske, a što se tiče spekulacija u javnosti i medijskih napisa na tu temu, ne želi komentirati.

apodnar_prsa_2014

-Mi smo trenutačno, između ostalog, zaokupljeni poslovima provedbe Pilot – projekta novog ustroja organizacije rada u policijskim postajama III. kategorije, čija provedba je započela 01.veljače i njeno trajanje je u prvoj fazi predviđeno do 30. lipnja ove godine, kaže načelnik Podnar. Dodaje da je svrha provođenja tog pilot projekta s postojećim brojem zaposlenika u policijskim  postajama, po prijedlogu novog ustroja i organizacije rada povećati efikasnost i isplativost rada policije, smanjujući administrativne, a povećavajući operativne poslove.

„Pilot – projekt  novog ustroja i organizacije rada u policijskim postajama III. kategorije provodi se po prvi put u Ministarstvu unutarnjih poslova. Po prvi put te  promjene ustroja i organizacije rada započinju sustavom „Bottom – Up“ (od predlagatelja promjena – odozdo prema provoditeljima promjena – odozgo), uz uvažavanje potreba terena i građana. Također po prvi put se na promjene ustroja i organizacije rada primjenjuju metode, alati i tehnike projektnog menadžmenta s objektivnim i mjerljivim pokazateljima koji se prate kroz analizu poslovnih procesa u organizacijskim jedinicama po utvrđenim kriterijima i standardima, a to su evaluacija po temeljnim sigurnosnim pokazateljima i rezultatima rada, evaluacija po materijalno-financijskim pokazateljima,    ispitivanje građana o stanju sigurnosti, postupanju policije i suradnji između policije i lokalne zajednice. U tom smislu je MUP RH na svojoj službenoj stranici pokrenuo anketu s  pitanjem „Smatrate li uvođenje promjena u organizaciju rada PP III. kategorije potrebnim“? O rezultatima provedbe ovakvog modela rada prerano je govoriti, budući je njegova implementacija tek mjesec dana na snazi, međutim kako vrijeme bude odmicalo o svemu će javnost biti obaviještena bilo pisanom korespondencijom, gostovanjem u emisijama lokalnih radio postaja ili održavanjem tiskovnih konferencija u prostorijama ove Policijske uprave“ – kazao je načelnik PU ličko senjske Ante Podnar.

Dražen Prša