Načelnik PP Otočac Mladen Kranjčević: „ Zbog neistina, narušavanja časti i ugleda podnio sam tužbe sudu“

Načelnik PP Otočac Mladen Kranjčević u svezi priopćenja poslanog sredstvima javnog priopćavanja od predsjednika ŽV „HSP dr.Ante Starčević“ Mire Matijevića oglasio se priopćenjem u kojeme navodi da:

„ navodi gsp. Matijevića ne odgovaraju činjeničnom stanju o čemu se očitovala PU Ličko senjska kroz demantij, dok o motivima ili povodu takvih iznošenja neistina ne želim spekulirati. Pored navedenog za ovaj istup, kao i nekoliko sličnih, protiv gsp. Matijevića, kao i portala koji su bez provjere objavili njegove izjave zbog narušavanja časti i ugleda mene kao i policijske službe podnio sam tužbe kod nadležnog suda“ – kazao je Kranjčević.

Nastavak ispod oglasa

Radi upoznavanja javnosti sa stvarnim činjeničnim stanjem zbivanja načelnik Kranjčević je priložio i očitovanje o događaju od dana 30./31.08.2012. godine:

Dana 30.08.2012.godine u kasnim večernjim satima operativno dežurstvo  PP Otočac,   zaprimio je telefonsku dojavu  da je u  ugostiteljskom lokalu „Enigma“ došlo do problema s gostima. Bez odgode  na intervenciju je upućena najbliža policijska ophodnja  koja  se u trenutku dojave nalazila u neposrednoj blizini narečenog ugostiteljskog lokala. Ulaskom u lokal policijski službenici  su zatekli devet građana od čega dva maloljetnika koji su se nalazili u vidno alkoholiziranom stanju, te su narušavali Javni red i mir. Po ulasku ophodnje u lokal, dvojica su ga napustila , dok su ostali  počeli  izlaziti van , pri tome i dalje narušavajući JRM , dok je jedna maloljetna osoba vrijeđala policijske službenike.

Budući su se isti oglušavali na   upozorenja i zapovjedi pol. službenika,  policijski službenici  uvidjevši da sami neće moći uspostaviti JRM putem sredstva veze  zatražili su pomoć dodatnih policijskih službenika te su  izvukli gumene palice pokušavajući održati javni red i mir vodeći računa o postupnosti policijskog postupanja do dolaska pojačanja. U međuvremenu naprijed narečeni građani  fizički su napali  policijske službenike.   U cilju odbijanja istodobnog i izravno predstojećeg protupravnog napada na sebe i druge policijske službenike, sukladno  odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima dva  policijska službenika nakon  upozorenja  ispalili su 4  hica u zrak kako bi upozorili prisutne da prestanu s napadom.

Uprkos ispaljenim hicima upozorenja grupa od sedam građana se oglušila i na ta upozorenja sve do dolaska policijskog pojačanja, nastavljajući s protupravnim ponašanjem u ulici Kralja Zvonimira. Po dolasku policijskog  pojačanja  na mjesto događaja narečeni građani pokušavali su pobjeći sa mjesta događaja što je u tom trenutku uspjelo trojici dok su četiri građana uz uporabu sredstava prisile, tjelesne snage i sredstava za vezivanja svladani i  privedeni u prostorije PP Otočac. Uhićena četvorica, zajedno sa ostalom trojicom građana koji su u jutarnjim satima pronađeni i privedeni su dana 31.08.2012.g. dovedeni pritvorskom nadzorniku u Gospiću uz kaznenu prijavu  zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo Sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti opisane u članku 317. stav 1. i 2. KZ-a. Tijekom policijske intervencije, jedan policijski službenik i jedan građanin su zadobili lake tjelesne ozljede. Kriminalističkim istraživanjem pored navedenog je utvrđeno  da su narečena devetorica neposredno prije i po  dolasku pol. službenika u ugostiteljskom objektu „Enigma“ narušavali javni red i mir i tom prilikom počinili prekršaj iz čl. 6 i 17 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira glede čega je protiv istih podnesen i Optužni prijedlog Prek. Sudu u Gospiću, Stalna služba Otočac. 

LO