Nacionalna proslava 1700. obljetnice Milanskog edikta u Rakovici

Foto:IKA

RAKOVICA – Na blagdan sv. Jelene Križarice zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u Rakovici euharistijsko slavlje o nacionalnoj proslavi 1700. obljetnice Milanskog edikta. U koncelebraciji s više od dvadesetak svećenika, bili su i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, šibenski biskup Ante Ivas, te domaći gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

U svom govoru biskup Bogović je naveo razloge okupljanja u Rakovici.

Nastavak ispod oglasa

– Našli smo se ovdje, jer je zaštitnica župe Rakovica sv. Jelena Križarica, majka cara Konstantina koji je 313. objavio edikt o slobodi Crkve. Blagdan Jelene Križarice, majke i odgojiteljice, potaknuo nas je da uključimo udruge koje rade na očuvanju kršćanskih obitelji i braka u našem narodu. Nije pretjerano očekivati da europski čovjek bude na ovim našim europskim prostorima obranjen u svom kršćanskom i ljudskom dostojanstvu. Takvu aktivnost prepoznajemo u akciji “U ime obitelji”, u udruzi „Žena u domovinskom ratu” i u djelatnosti udruge “Hrvatske žena”, kazao je Bogović te istaknuo kako je Rakovica poznata po buni koja je ovdje pokrenuta za slobodu naše nacionalne obitelji.

U svojoj propovijedi kardinal Bozanić istaknuo je kako se danas slavi “veliku ženu svete uspomene”, onako kako caricu Jelenu naziva sveti Ambrozije, biskup i crkveni naučitelj. Osvrnuvši se na njezin životni put, podsjetio je kako je 312. godine postala kršćankom, te se odlikovala kršćanskim krjepostima te milosrđem prema potrebnima. Povezujući njezin lik s porukom misnih čitanja, kardinal je naglasio posebnu ulogu žene u kršćanstvu.

Kardinal Bozanić je kazao kako je Milanskim ediktom započelo  novo povijesno razdoblje, ne samo za kršćanstvo, nego i za čovječanstvo. Tim pravnim aktom nije samo završen višestoljetni progon kršćana, nego je doneseno načelo slobode vjeroispovijesti, kazao je kardinal Bozanić.

Između ostalog kardinal se osvrnuo na incijativu “U ime obitelji” koja se bori za brak kao zajednicu muškarca i žene baš kao i ljudi poput kninske primalje koja je odbila sudjelovati u pobačaju rade u službi čovjeka.

– I kninski slučaj zlostavljanja zbog vjere i kršenja temeljnih ljudskih prava, kao i primjer nepopuštanja zloupotrebi položaja i nezakonitoj prislili pa i pod cijenu žrtve i otpuštanja s posla, ali i pobjeda zakonitosti, poziv je svim katoličkim djelatnicima u zdravstvu na hrabro svjedočenje svoje vjere i dosljedno življenje svoga kršćanskoga poziva, kazao je.

Nakon euharistijskog slavlja, proslava u Rakovici nastavljena je prigodnim programom KUD-ova.

L.O./I