U Gradu Otočcu su danas održane preventivne aktivnosti u sklopu nacionalnog preventivnog projekta Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pod nazivom „Živim život bez nasilja“, kojima je cilj sprječavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima, te izgradnja kulture nenasilja i tolerancije, a ciljana skupina su učenici osnovnih škola.
U Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac održana je i konferencija za medije vezana uz provođenje ovog programa kojoj su nazočili voditeljica službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Weber, predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Ivana Pilko Čunčić, sutkinja Visokog prekršajnog suda RH Branka Žigante Živković, zamjenica župana Ivana Tomaš, načelnik PU LS Ante Podnar, gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac, ravnateljica OŠ „Zrinskih i Frankopana“ Otočac Lucija Sekula te kao voditelj programa Zlatan Zuhrić Zuhra.
Sandra Weber voditeljica službe prevencije Ravnateljstva policije približila je načine provedbe, odnosno sastavnice preventivnog projekta, kazavši da su ciljana skupina djeca, učenici dobi od 13 do 14 godina, vrijeme kada se u potpunosti formira identitet, vrijeme kada se zajedničkim snagama, uključenjem lokalne zajednice, prosvjete, policije, organizacija civilnog društva zajednički djeluje kako bi nasilja bilo manje. Projekt se sastoji od tri komponente. Prva je interaktivna radionice s učenicima, gdje se djeci prezentira što je nasilje. Druga komponenta je umjetničko-edukativni program, putem kojeg se pronalaze rješenja kako pronaći drugačije, kvalitetnije sadržaje koji isključuju nasilje komponenta kroz umjetničko-edukativni program, kojeg vodi glumac Zlatan Zuhrić Zuhra, a uključuje predstavu ”Nasilje, za nasilje nema opravdanja”, a treća komponenta je stavljanje djece u ulogu odraslih osoba, policajaca, liječnika, prosvjetara i umjetnika, gdje kroz likovni i dramski natječaj progovaraju i iznalaze rješenja protiv nasilja, istaknula je Sandra Weber.
Voditeljica službe za posebne programe i strategije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Ivana Pilko Čunčić rekla je kako se projekt “Živim život bez nasilja” provodi u školama zato što je škola uz obitelj ključno mjesto u kojemu se oblikuje djetetovo odrastanje.
Zamjenica župana ličko senjskog Ivana Tomaš istaknula je da i županija Ličko senjska aktivno sudjeluje u provedbi projekta što između ostalog potvrđuje i aktivnost temeljem koje će se uskoro osnovati Županijsko vijeće za prevenciju, a što predstavlja jednu od nužnih karika u objedinjavanju rješavanja tih problema.
Načelnik Policijske uprave ličko senjske Ante Podnar kazao je se petu godinu za redom na području PU LS provodi preventivna kampanja „ Živim život bez nasilja“ a da statistički pokazatelji govore da je na području PU Ličko senjske zabilježeno 237 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Kad je riječ o kaznenih djela počinjenih od strane mladih, djece i maloljetnika, utvrđeno je da su isti tijekom 2014. Godine počinili 55 kaznenih djela. Analizom kaznenih djela kaznenopravne zaštite djece na području PU LS tijekom 2014. evidentirano je 77 kaznenih djela počinjena na štetu djece, evidentirana su 33 slučaja međuvršnjačkog nasilja od čega se 7 slučajeva odnosi na počinjena kaznena djela i 26 slučajeva na prekršaje, kazao je načelnik PU Ante Podnar.
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac kao domaćin i predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Otočca zahvalio se svim sudionicima projekta te se složio da se s populacijom učenika mora zajedno djelovati, da se svi oblici neprimjerenog ponašanja i nasilja pokušaju svesti na najmanju moguću mjeru. Grad Otočac pokušava što više mladih aktivirati u korisnom provođenju slobodnog vremena, jer se time smanjuje neprihvatljivo ponašanje mladih. Mi u Gradu Otočcu kroz Vijeće za prevenciju, koje je osnovano prije 4 godine, u suradnji sa drugim čimbenicima preventivno rješavamo probleme, imamo svoj program rada kojega provodimo tijekom godine. Na vijeću za prevenciju Grada Otočca nerijetko su razne teme, no sve se one tiču nasilja, koje rješavamo kroz razgovore i dogovore, kazao je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac.
O važnosti sustavne primarne prevencije s djecom i mladima u sprječavanju nasilja među mladima i nasilja u obitelji govorila je ravnateljica OŠ „Zrinskih i Frankopana“ Otočac Lucija Sekula koja je istaknula da je škola samo jedna karika u provođenju programa i u suradnji sa obiteljskim centrom, gradom, županijom ,predstavnicima policije, Domom zdravlja, Zavodom za javno zdravstvo pokušavamo spriječiti nasilje, koje se ne može predvidjeti, kojega je uvijek bilo, kojega ima i sada a bit će ga i u buduće. Između ostalog upozorila je na Fejsbuk, kao najveću „glavobolju“ jer djeca i na taj način trpe internetsko nasilje. Fizičko zlostavljanje i fizičko nasilje iza nas je no sada smo u fazi psihičkog zlostavljanja djece, što pokušavamo svesti na najmanju razinu kroz redovne nastavne predmete i programe, kroz razne radionice i predavanja, kazala je ravnateljica Lucija Sekula.
U Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac održan je umjetničko-edukativni program, predstava pod nazivom „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ u režiji Zijaha Sokolovića koju su izveli glumci kroz razne situacije nasilja i poslali poruke o nenasilju. Glazbom protiv nasilja svoj doprinos dali su i poznati pijanist Matija Dedić i glazbena skupina Apokalipso.
Dražen Prša