-
-

    PERUŠIĆ- Ako je suditi po  zadnjim informacijama prispjelim iz Općine Perušić ne nazire se kraj nevoljama vozača koji su zbog prekida prometa na dijelu D-50 primorani putovati zaobilaznicom preko Studenaca. Podsjećamo da je riječ o radovima na nadvožnjaku iznad željezničke pruge kod Janjča. Nadvožnjak su Hrvatske željeznice morale srušiti zbog udovoljavanjima standarda pri  elektrifikaciji ličke pruge. Preusmjeravanje cestovnog prometa preko Studenaca izazvalo je zadnjih mjeseci glasno negodovanje vozača. Uska i krivudava cesta potpuno je  neprimjerena ulozi državne zaobilaznice, a deseci slomljenih retrovizora na vozilima dovoljno kazuje o gabaritima te prometnice. Načelnik Općine Perušić Ivica Turić ogorčen je zadnjim informacijama vezanim uz ovu problematiku.

-Gotovo svakodnevno imamo pritužbe i upite građana kada će ovome doći kraj. Nama su iz Hrvatskih cesta i HŽ-a obećali da će se požuriti s radovima i da će sve biti gotovo do početka rujna ove godine.  Prema zadnjim informacijama izvođač radova „Geotehnika“ prestaje s radovima 1. kolovoza zbog  dva tjedna kolektivnog godišnjeg odmora. Dakle u sred turističke sezone, umjesto da se D-50 stavi u funkciju u vrijeme kada je ta prometnica najpotrebnija, rekao nam je načelnik Turić.

    Izgradnja novog  nadvožnjaka  bila je jedan od uvjeta za  elektrifikaciju dijela ličke pruge jer postojeći nije udovoljavao standardima zbog premale visine. Prema tvrdnjama struke zaobilaznica na D-50 preko Studenaca tehnički je nepripremljena i neprimjerena frekventnosti prometa te kategorije. Kolektivni godišnji odmor izvođača radova doima se kao „šaka u oko“ građanima i turistima koji već mjesecima strpljivo voze seoskom cestom preko Studenaca koja je bez tehničkih preinaka i s tek malo  „šminkanja“ postala zaobilaznica državne ceste.

M. S.