Nagrada “VAM” dodijeljena Mandici Pavelić iz Gospića

ZAGREB – „SVE za NJU!“ je udruga žena oboljelih od raka dojke osnovana 2008. s ciljem promocije prevencije raka dojke i ustrojavanja stalne aktivnosti pružanja psihološke pomoći ženama oboljelima od bilo koje vrste raka, ali i pružanje pomoći njihovim obiteljima kroz edukacije i psihološke tretmane. Centar za psihološku pomoć otvoren je u svibnju 2010. u Zagrebu, a u Osijeku u listpadu 2012. Odlukom Upravnog odbora Udruge, 2011. osnovana je Nagrada Vesna Andrijević Matovac – VAM u spomen na jednu od osnivačica i prvu predsjednicu Udruge, a dodjeljuje se na temelju Javnog poziva. Ovo je jedina nagrada koja se dodjeljuje pojedincu za njegove zasluge na području brige za oboljele i djelovanja u zajednici na području prevencije raka dojke, a prvi put je dodijeljena za 2011. Vidi Borš. Nagrada se sastoji od statue koja ostaje u trajnom vlasništvu nagrađene osobe, plakete i novčanog dijela. Nagradom se daje počast Vesni Andrijević Matovac, promiče borbu protiv raka dojke, potiče pojedince da se angažiraju u svojoj zajednici i naravno nagrađuje jedna osoba za rezulate u humanitarnom i vollonterskom radu.

Nagrada VAM za 2012. godinu dodijeljena je Mandici Pavelić iz Gospića. Jedna je od onih koji se osjećaju pozvanim činiti dobro. Osnivačica je i  predsjednica Udruge Vila za Liku koja djeluje u Gospiću i Ličko–senjskoj županiji, učesnica Domovinskog rata. Prijedlog za Nagradu uputila je  Ivana Bilen, tajnica Caritasa Biskupije Gospić koja je prepoznala vrijednosti djela Mandice Pavelić i predložila je za Nagradu. Caritas i Vila za Liku imaju iza sebe nekoliko  spješnih zajedničkih akcija. Nagradu je Mandici Pavelić uručila Nika Matovac, članica Upravnog odbora Udruge „SVE za NJU!“ i kćerka Vesne Andrijević Matovac.

Nastavak ispod oglasa

            Svečanost dodjele druge Nadrade VAM 14. veljače 2013.odvijala se pod pokroviteljstvom Gradske Skupštine Grada Zagreba. Pozivu su se odazvali gosti i prijatelji Udruge Sve za NJU, suradnici i partneri, članovi Udruge, korisninici i korisnice Centra za psihološku pomoć. Među gostima su bili potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, savjetnica Predsjednika RH Zrinka Vrabec Mojzeš, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar branitelja Predrag Matić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukićević  i voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Antoinette Kaić-Rak, ravnatelj HZZO Siniša Varga, predsjednica Odbora za zdravstvo Biljana Borzan i drugi brojni uzvanici. Nakon pozdrava predsjednice Udruge dr. Almenke Balenović, skup je u ime pokroviteljapozdravio Davor Bernardić.

Primajući nagradu u nadasve dirljivoj atmosferi praćenoj dugim pljeskom, Madica Pavelić je kazala: “Priznanje koje nosi ime prve predsjednice Udruge ‘Sve za nju’ Vesne Andrijević Matovac za mene ima posebno značenje jer sam Vesnu osobno poznavala, te mi je svojim životom, borbom za sebe i dobrobit drugih bila uzor i inspiracija. Ovo priznanje nije za mene osobno već je priznanje svim članicama udruge Vila za Liku. Udrugu sam osnovala jer sam vlastitim iskustvom kao osoba oboljela od raka dojke željela pomoći ženama u istoj situaciji”.

U Udruzi  „SVE za NJU!“ vjeruju da je ovo početak jedne lijepe suradnje i podrške među organizacijama civilnog društva i nadaju se da će ovaj događaj skrenuti pozornost loaklne smouprave na uvjete rada Udruge Vila za Liku.

Ljiljana Vukota