Naslovnica Kultura Najava – „Dnevnik iz tuđine“

Najava – „Dnevnik iz tuđine“

2

U petak, 28.svibnja 2010.g. u 19,00 h u Pučkom otvorenom učilištu M.C.Nehajeva u Senju održat će se promocija knjige „Dnevnik iz tuđine“ autorice Vande Boras Podravac.

Knjigu će predstaviti prof.emeritus Katica Ivanišević i Vanja Pavlovec. U glazbenom dijelu programa nastupit će mandolinski sastav „Pod Nehajem“.

ANITA PIŠKOVIĆ

2 Komentari

  1. Autentično svjedočanstvo hrvatske emigrantkinje 20. stoljeća Senjkinje Vande Boras Podravac (1930.) dojmljiva je priča o stradanjima hrvatskoga naroda i prilagodbi životu u novim sredinama od Buenos Airesa do Canberre.
    Rastanak s najmilijima 1954., život u progonstvu, roditeljstvo daleko od zavičaja, borba za etnička prava Hrvata u domicilnim multietničkim društvima svijeta 60-ih i 70-ih godina, sudjelovanje hrvatskoga iseljeništva u ostvarenju sna o neovisnosti Hrvatske 90-ih, prvi posjet oslobođenoj domovini nakon 38 godina progonstva tek su neke teme zabilježene u Dnevniku iz tuđine ove hrabre majke četvero djece.
    Autorica, sociologinja i aktivistica civilnih udruga hrvatske zajednice u Australiji, nastoji postići dokumentarističku uvjerljivost emigrantskih pustolovina koje su iza ‘željezne zavjese’ ostavljale jedan nepravedan svijet, a uvodile nju i njezinu obitelj u svijet novih izazova na drugim meridijanima, s nizom drukčijih prepreka poput jezičnih barijera ili pak kulturoloških razlika u stilu života.
    Autorica nastoji svojim radnim angažmanom, i uključivanjem supruga i djece u institucije nove sredine, postići nužnu adaptaciju i bijeg iz iracionalnih i traumatiziranih izbjegličkih stanja u koordinate stvarnosti, što joj srećom i uspijeva.
    Za svoj rad autorica je primila visoko odlikovanje The Medal of the Order of Australia (OAM), koje dodjeljuje kraljica Elizabeta II.

Comments are closed.