Najbolja učenička zadruga je „Ričina“ iz OŠ „dr. Ante Starčević“ Kalanac-Pazarište

0

Na gospićkom Trgu Stjepana Radića održana je danas I. Smotra učeničkih zadruga s prostora Ličko-senjske županije. Svoje kreacije izložile su zadruge: „Ričina“ iz OŠ „dr. Ante Starčević“ Kalanac-Pazarište, „Most“ iz OŠ „Anž Frankopan“ Kosinj, Zadruga „Mali Ličani“ iz OŠ „dr. Franjo Tuđman“ Korenica, „Sinjan“ iz OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Senja i domaćini iz Učeničke zadruge „Vodarica Marta“ OŠ „dr. Jure Turić“.
U uvodnom dijelu manifestacije okupljene je pozdravio Ivica Radošević, ravnatelj OŠ „dr. Jure Turić“, rekavši kako je dječje stvaralaštvo važan prilog očuvanju kulturne baštine Like i Primorja. Zadruga koju kao najbolju odabere ocjenjivačka komisija ove smotre predstavljat će Ličko-senjsku županiju na državnom natjecanju. Tajnica Učeničkih udruga zadrugarstva Blanka Horvat također je istaknula važnost dječjeg stvaralaštva temeljenog na tradicijama kraja iz kojega dolaze. U ime Grada Gospića priredbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.
Nakon pomnog pregleda štandova i učeničkih radova ocjenjivački sud je najboljom zadrugom na I. Smotri proglasio Učeničku zadrugu „Ričina“ koja će Ličko-senjsku županiju predstavljati na 30. Državnom natjecanju zadruga u Vinkovcima od 11. do 14. listopada. U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupio je školski KUD „Degenija“ izvodeći tradicijska kola i pjesme ličkoga kraja.

Text i foto: M. S.

Oglas