Najbolje su ličke pramenke iz okolice Korenice

Uz krave buše, najvažnija hraniteljica Ličana uvijek je bila ovca pasmine lička pramenka. Kvaliteta pramenkinih janjaca već je dobila poseban status zaštite kvalitete od strane Europske unije. U Gospiću je danas tijekom izložbe na Stočnom sjmu u sklopu Jeseni u Lici održano natjecanje u kvaliteti kolekcija ličke pramenke. Pri tome su nagrade najboljima  predali izaslanik ministrice poljoprivrede  Zdravko Barač i novčani bon župan ličko-senjski Ernest Petry.

Među sedam ponuđenih kolekcija treće mjesto osvojio je uzgajivač Milan Čukurdija, a drugo mjesto osvojio je Ivan Orešković. Njabolju kolekciju prezentirao je Milan Knežević. U kategoriji ovnova treće mjesto osvojio je Ante Starčević, srebro je pripalo ovnu uzgajivača Jove Žigića iz okolice Korenice. Iz istog kraja dolazi i prvonagrađeni ovan vlasnika Dražena Drakulića.

Nastavak ispod oglasa

Lentu i šampionsko zvono najboljeg grla ličke pramenke osvojio je Zdeno Ranljak iz Novosela Koreničkog. OPG Ramljak je sa oko 2 000 grla praenke najviše puta nagrađeni vlasnik i najveći uzgajivač ove pasmne ovaca u Hrvatskoj.

L.O.