Foto: Lika-destination.hr

Četrnaesti puta zaredom na ovogodišnjoj manifestaciji „Jesen u Lici“ proglašeni su laureati u nekoliko kategorija.

Od ukupno dvadesetak proizvođača sireva i ostalih mliječnih proizvoda ocjenjivački sud Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Ličko-senjska županija dodijelio je zlatno odličje i proglasio šampionom kvalitete siranu „Vegium“ d.o.o. s Baških Oštarija. Nagrade su im dodijeljene za izvrsnu ličku skutu, javlja Novi list.

Ova izvrsna namirnica prebogate arome ponegdje nazivaju drugim sirom jer se pravi od sirutke ostale od procesa izrade osnovnog sira. Negdje ju još zovu i provara, što je dosta znakoviti naziv jer skuta se i dobiva kada se sirutka zakuha, odnosno provari. Pripada kategoriji mekanih sireva s rokom trajanja do 10 dana.

Sirana „Vegium“ smještena je na velebitskom prijevoju, na 900 metara nad morem gdje bure povremeno „češljaju“ i nose sve pred sobom. Više od 120 visoko kvalitetnih muznih krava ondje na farmi piju izvorsku vodu i hrane se travom s ekološki potpuno čistih pašnjaka. Dodamo li tome i tehnološki pomak načinjen u modernoj sirani, dobili smo razlog još jednog uspjeha Vegiuma. Nagradu je primio direktor Nikola Brkljačić koji se „onako usput“ požalio kako u Vegiumu više ne znaju gdje izložiti stečene nagrade. Još lani je njihov lički škripavac osvojio prvo mjesto na Festivalu tradicijskih sireva održanom u Zagrebu.

Zadnjih godina sir škripavac se počeo proizvoditi diljem Hrvatske, ali je lički škripavac u kvaliteti doslovno „pomeo“ brojnu konkurenciju!

L.O.