Ilustracija

Jedno kazneno djelo, 11 prometnih nesreća, dva narušavanja javnog reda i mira i dragovoljna predaja minsko-eksplozivnih sredstava bilanca je aktivnosti protekloga vikenda PU ličko-senjske koju nam valja prenijeti javnosti.

U razdoblju od 1. do 22. prosinca 2018. godine u Brloškoj Dubravi, nepoznati lopov provalio je u nenastanjenu kuću u vlasništvu 83-godišnjaka iz Otočca, iz koje je pokrao razni alat.

Gogodile su se dvije prometne nesreće su s ozlijeđenim osobama, a dogodile su se na području Otočca i Korenice. U njima je jedna osoba teško, a dvije lakše ozlijeđene.

U petak, 21. prosinca u 18.31 sati na autocesti A-1, u smjeru Zagreba, u tunelu Brinje, dogodila se prometna nesreća kada je 32-godišnjak iz Starih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom zagrebačke registracijske oznake, iz za sada neutvrđenih razloga, izgubio nadzor nad upravljačem i udario prednjom stranom automobila u betonski rubnjak. Vozač je teško ozlijeđen i zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Ogulinu. mOstale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (4), Otočca (2), Korenice (2) i Senja (1).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga. U tom periodu utvrđena su ukupno 124 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 3 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je jučer na području Gospića (1.77 g/kg) kod 20-godišnjeg hrvatskog državljana. Najveća utvrđena brzina kretanja od 190 km/h izmjerena je u subotu na autocesti A-1, u smjeru Splita, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 46-godišnji njemački državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 1 mjeseca.

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su tučnjavom na području Gospića i držanjem životinja bez nadzora na području Korenice.

Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima.

Dobra vijest stiže nam iz Korenice gdje je na Trgu Svetog Jurja u vremenu od 9 do 13 sati u sklopu operativne akcije „Mir i dobro“ provedena i akcija „Manje oružja, manje tragedija“ kojom prilikom su policijski službenici dijelili građanima informacije o dragovoljnoj predaji oružja, te kako spriječiti zlouporabu oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Istoga dana dva građana izrazila su želju za dragovoljnom predajom, te je predano 24 komada raznog streljiva, ručna bomba, pištolj ručne izrade, cijev vojne puške, cijev puškomitraljeza, što je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

Kako bi neželjene posljedice eliminirali ili barem smanjili na minimalan broj, pozivamo građane koji legalno posjeduju vatreno oružje da ga čuvaju, nose i uporabljuju na zakonit način, vodeći računa o sigurnosti sebe i drugih osoba, a posebno djece, dok građane koji neovlašteno posjeduju oružje i minsko-eksplozivna sredstva pozivamo da ih dragovoljno predaju bez bojazni za moguće sankcije.

PULS/L. O.