Najveća razina zaštićenosti i izvornosti ličke janjetine od strane Europske komisije!

Lička janjetina od izvorne ličke pasmine ovce pramenke od danas je dobila oznaku zaštićene izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla! Odluka je to Europske komisije

koja je posebnom uredbom obvezujuća i u cijelosti se izravno primjenjuje u svim državama članicama Europske unije..

Nastavak ispod oglasa

Janjad ličke pramenke za proizvodnju „Ličke janjetine“ kolje se u dobi od 90-160 dana, pri tjelesnoj masi od 22 do 36 kg.Uzgaja se na zemljopisnom području Like, koja se većim djelom nalazi u Ličko-senjskoj županiji, a tek manjim dijelom u Zadarskoj županiji (Gračac i okolica).

Budući se Udruga uzgajivača ovce lička pramenka već sedam godina borila za ovu laskavu titulu čestitke smo najprije uputili predsjedniku udruge dr. vet. med. Tomislavu Rukavini, inače direktoru Veterinarske stanice Gospić. Uz zahvale dr. Rukavina nas je zamolio za skori, opširniji intervju jer kako kaže: „puno je vrijednih ljudi koje valja istaknuti u ovoj priči i iskazati im javnu zahvalu jer su sudjelovali u ovome važnom projektu“.

Europska unija je još 1992. stvorila prve stabilne sustave za zaštitu i podizanje vrijednosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla, odnosno oznakom tradicijskog ugleda hrane. Lička janjetina je na ovaj način ušla u EU registar proizvoda najveće moguće kvalitete i statusa zaštićenosti.

M. S.