Od samih početaka egzodusa civila iz ratom poharane Ukrajine jedno od humanističkih načela je pružiti djeci mogućnost nastavka školovanja. Tako je i Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije dao naputak lokalnim školama da organiziraju prihvat i školovanje djece smještene na njihovim područjima.

U tome smislu je najveći kapacitet za ukrajinske civile organizirala Korenica pa tamošnju OŠ „dr. Franjo Tuđman“ pohađa 36 djece u rasponu od 1. do 8. razreda. U Gospiću nastavu trenutno pohađa 17 djece, što vjerojatno nije konačna brojka jer izbjeglice stižu gotovo svakoga dana.
U OŠ Karlobag nastavu pohađa sedmero ukrajinskih mališana, dok se u OŠ „Zrinski i Frankopani“ Otočac trenutno nalazi jedan dječak smješten u II. razredu. Najvažnije u ovoj priči jest podatak i činjenica da su sva djeca nakon ratnih i izbjegličkih trauma u svojoj domovini, u Ličko-senjskoj županiji našla udoban smještaj, odličan prijem u školama koji se očituje od strane svih zaposlenika škola, kao i njihovih vršnjaka s kojima sada dijele školske klupe.

L. O.