HRT

Šezdeset i pet godina – Milka Biljanić i njezin brat Stjepan – živjeli su duboko u šumi Velebita, sami – bez struje i vode. Ipak, zahvaljujući lokalnom Crvenom križu i gradu Gospiću – protekle su blagdane dočekali u civilizaciji. U obližnjem naselju Bužim – dobili su opremljen kontejner sa svim blagodatima 21. stoljeća, izvještava HRT.

Gospođa Biljanić pokazuje kako od nedavno ona i brat svaki dan gledaju televiziju, u svom novom domu, u središtu Bužima. Cijeli su život sami živjeli u zaselku Krč, duboko u velebitskoj šumi. Svake ih je zime zbog socijalnog statusa obilazio gospićki Crveni križ, no do njih su morali satima pješačiti kroz snijeg.

– Valjda je bolje. Imam vodu, imam sve uvjete kakve nisam imala, govori gospođa Milka.

Danas se do njih lako dolazi pa se djelatnici Crvenog križa odmah primaju posla. Za Ličanke sjekira nije bauk. Uz nove susjede sve je puno lakše. Preko ograde lako se rješavaju svi problemi.

U kontejneru je poprilično toplo uz novu peć. Drva su pak osigurali mještani Bužima i pohranili ih u mjesni Dom gdje se sestra i bolesni brat koriste sanitarnim čvorom.

Gospićki Crveni križ vodi brigu o 80 staračkih domaćinstava na gotovo 2.000 četvornih kilometara.

Izvor: HRT