Nakon energetske obnove Doma zdravlja Gospić velike uštede

Početna konferencija za medije održana danas u Domu zdravlja Gospić okupila je izvođače radova, županijske službe, predstavnike LIRA-e, kaoi mnoge druge čijim se angažmanom uskoro kreće s energetskom obnovom ove ustanove. Kako je u uvodu rekla ravnateljica ove ustanove Dubravka Jakšetić, za ovaj projekt su zaslužni mnogi.

-Ovaj projekt bit će realiziran u okviru programa  „Konkurentnost i kohezija  2014.-2020.“ iz EU fonda za regionalni razvoj. Njegova je ukupna vrijednost 3.483.237 kuna, uz sufinanciranje iz dvaju izvora. Iz fonda EU-a će se izdvojiti  2.060.192 kune bespovratnih sredstava, dok će Ličko-senjska županija sudjelovati u sufinanciranju sa 1.423.045 kuna. Svi znamo da zgrade koje štede više vrijede. Smanjit će se utrošak energije za 68 posto i emisija CO2 za 97 posto. Na taj ćemo način našu zgradu iz energetskog razreda E prebaciti u razred B.

Nastavak ispod oglasa

Svima vama koji ste ovdje iskreno zahvaljujem na realizaciji ovoga projekta. Prilikom pisanja projekta nemjerljiva je bila pomoć LIRA-e i cijeloga tima. Bez financijske injekcije Ličko-senjske županije ovaj projekt nikada ne bi zaživio, naglasila je ravnateljica Jakšetić.

U ime izvođača radova, tvrtke „ Jukić-Dam“ iz Otoka, govorio je tehnički direktor  Mate Mihoć.

-Radit će se kompletna termo-izolacija zgrade, vanjska ovojnica (fasada), izmjena kompletne stolarije, kao i neophodni prateći radovi. Važno je reći da će se promijeniti i sustav grijanja. Rok za izvođenje radova je 10 mjeseci, rekao je direktor Mihoć.

Župan ličko-senjski dr. Darko Milinović nije dvojio kako su za pokretanje ovoga projekta zaslužni mnogi.

-Jučer sam bio Senju gdje uloženo 2,5 milijuna kuna također za energetsku učinovitost osnovne škole. Uvijek preferiram izvođače radova iz ove županije, ali se mora znati kako se na sve te natječaje nitko odavde nije javio. To se mora znati. Tako smo učinili puno toga, ali je iz naše županije otišlo 10 milijuna kuna. Za ovaj projekt važno je nekoliko karika. Najprije financijska stabilnost županije, zatim ravnateljica i Upravno vijeće ove ustanove i razvojna agencija LIRA. Ličko-senjska županija na „svojim plećima“ nosi mnoge projekte pa tako i ovaj. Tu je i naša LIRA čiji stručni tim mladih ljudi profesionalno izvršava svaki zadatak. Oni su uvijek na usluzi ovakvim projektima koji znače  opći boljitak. Županija je ostvarila financijski suficit od skoro 5 milijuna kuna i veći dio tih sredstava uložili smo u ovakve projekte. Opet ću reći da nam se više ne smije dogoditi tzv. najbrži prst na kojemu mi za kvalitetne projekte iz ove županije dobijemo nula kuna. Bio sam i bit ću glasan: ne dozvolimo takav odnos prema Ličko-senjskoj županiji! Projekti energetske obnove ne mogu biti jednako vrednovani u Lici i u Splitu. Nakon ovoga projekta ušteda energije u Domu zdravlja Gospić bit će 68 posto. Te uštede ćemo moći preusmjeriti prema podizanju razine zdravstvene usluge. Smanjit će se i emisija štetnih plinova za 97 posto. To je ono što nas čini ponosnima jer mislimo na generacije koje dolaze.

Svi projekti sa ovih prostora su svakako vrlo važni pa zato mislim da je vrijeme da o njima više nikada ne odlučuje „najbrži prst“. O  tome trebaju odlučivati neki drugi kriteriji  pa na sreću „najbrži prst“ odlazi u povijest, rekao je između ostaloga župan dr. Darko Milinović i najbrojao neke odlične rezultate i potencijale  gospodarstva Ličko-senjske županije.

L.O.