U NP Plitvička jezera održan je danas sastanak predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike  i  monitoringa UNESCO-a i Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), s predstavnicima općina Plitvička jezera, Vrhovine, Saborsko i Rakovica, kao i Turističkih zajednica i komunalnih poduzeća s tih područja. Nakon sastanaka održanih ovih dana u Zagrebu, i danas je također bilo govora o problemima  povećanog velikog broja posjetitelja, problemima s prostornim planom  povezanim izdavanjem građevinskih dozvola, inspekcijskom nadzoru, sustavu vodoopskrbe i odvodnje i sl..

Teme današnjih razgovora bazirale su se na suradnji lokalnih ustanova i  institucija s NP Plitvička jezera, njihovim međusobnim odnosima, prevelikom broju posjetitelja i navodne prekomjerne izgradnje na tome području. Zaključak obaju strana u ovome susretu je kako se zadnjih nekoliko godina loše upravljalo s NP Plitvička jezera, odnosi sa lokalnom samoupravom i ostalim čimbenicima bili je podosta isključivi i nekomunikativni, dok je ocjena o tzv. apartmanizaciji područja nacionalnog parka stvar krive percepcije vodstva parka, čemu su pomogli i neki mediji. Također je bilo govora i o navodnoj prekomjernoj posjećenosti, što je, ispostavilo se tijekom sastanka, manjkavost također pripisana Upravi parka koja je trebala naći načina rasterećenja gužvi na dnevnoj osnovi. Osim toga, ova ustanova već dulji niz godina bilježi broj posjetitelja veći od milijun, što svakako treba pozdraviti u gospodarskom smislu i revitalizaciji cijelog područja oko parka. Spomenutim tvrdnjama priklonili su se i predstavnici turističkih zajednica, komunalnih poduzeća i nekoliko ustanova.

Reaktivnu monitoring misiju pozvalo je  u Hrvatsku Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, svjesno problema vezanih uz povećani broj posjetitelja kao i navodne pojačane izgradnje objekata na tome području. Resorno Ministarstvo će u suradnji s ostalim tijelima izraditi i zajednički akcijski plan za rješavanje uočenih problema za svaki od sektora (prostorno uređenje i graditeljstvo, zaštita prirode, vodno gospodarstvo) i sukladno uputi UNESCO-a, nakon završene misije, poduzeti daljnje potrebne korake za rješavanje nagomilane problematike. Glavni cilj  ovih aktivnosti učinkovita zaštita i očuvanje NP Plitvička jezera kroz bolje upravljanje posjetiteljima i pojačanu kontrolu izgradnje objekata i ostale infrastrukture, kako pritisak turističke djelatnosti ne bi ugrozio prirodne vrijednosti zbog kojih je park i uvršten na popis  UNESCO-a.

M.S.