Naočita bliskost Like i Slavonije

Prof. dr. Josip Fajdić jednostavno ne može bez Lovinca i Like. Ovaj neumorni štovatelj svega dobroga što nosi ličko obilježje najzaslužniji je što je u Lovincu sinoć otvorena izložba slika, kako stoji u naslovu Ličani i(li) Slavonci, nastalu na 5. Likovnoj koloniji „Vila Velebita“ održanoj 2019. godine u Požegi. Te su slike sinoć bile izložene u Kulturno-informativnom centru Lovinac čija je dvorana bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Bila je ovo prigoda da bi Josip Fajdić predstavio knjigu „Ličani i(li) Slavonci-tragovi i poveznice“. U ulozi moderatora bila je gospićka profesorica Ana Lemić.

Nastavak ispod oglasa

-Čast mi je u ime ogranka Matice hrvatske Gospić govoriti o ovoj knjizi i izložbi. Prof. dr. Josip Fajdić rođen je u Gospiću. Nakon završetka studija medicine vratio se u Gospić, da bi ga životni put odveo u Slavoniju gdje je razvio karijeru. Nakon magisterija stekao je i doktorat znanosti i obavljao neke od najviših funkcija na osječkom medicinskom fakultetu dr. Jurja Štrosmajera. Dobitnik je brojnih nagrada i strukovnih priznanja, ali je Lika uvijek ostala njegova ljubav, rekla je u uvodu prof. Ana Lemić.

Među izloženim slikama posjetitelji su vidjeli mnoge stilove i motive. Iako je nastala u Požegi, ova je slikarska kolonija iznjedrila motive Like, Velebita, kao i slavonskih ravnica. Autora i izložbu posebno je pozdravio načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić sa suradnicima.

L. O.