Žitelji Bilaja, kao i dragovoljci iz Rijeke, Gospića i Bilaja svakoga 29. kolovoza od 1991.  godine na ovamo, na današnji dan pale svijeće, polažu vijence i kazuju molitve. Toga su dana četničke postrojbe uz pomoć tzv. JNA izveli kombinirani pješačko-topnički napad na Bilaj i dio Barleta. Suprotstavila im se grupica bilajskih dragovoljaca i hrvatskih policajaca. Napad je odbijen, a ovaj je događaj bio tek krvava uvertira za nadolazeće događaje. Noć poslije, 30. kolovoza izvršen je minobacački napad na Gospić.

Komemoracija je povodom 25. obljetnice napada na Bilaj započela na lokalitetu Krajnja Glava, na mjestu gdje su u prosincu 1991. godine poginula šestorica  riječkih dragovoljaca. Poklonila su im se izaslanstva Ličko-senjske županije na čelu s predsjednikom Županijske skupštine i saborskim zastupnikom dr. Darkom Milinovićem i županom Milanom Kolićem, a izaslanstvo Grada Gospića predvodio je gradonačelnik Petar Krmpotić. Slijedila su izaslanstva  udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici MUP-a RH,  dragovoljci  Bilaja i Rijeke, Kluba veterana 9. gbr. „Vukovi“, Kluba 118 . brigade ZNG Gospić te izaslanstvo Udruge veterana specijalne policije „Ajkule“ iz Rijeke. Riječi molitve predvodio je bilajski župnik vlč. Zlatko Sušić. Komemoracija je nastavljena u Mjesnom groblju Bilaj, kod zajedničkog križa gdje su uklesana imena 215  mještana Barleta i Bilaja koje su komunističke vlasti mučile i poubijale u vremenima poraća.

Sveta misa služena je ispred pećine-kapelice Svetog Stjepana, nedaleko od mjesne crkve i brda Medovača. Ondje su se mještani skrivali tijekom brojnih topničkih napada. Riječi utjehe davao im je svećenik vlč. Stjepan Zeba. Iako je imao priliku otići iz Bilaja tijekom sedmodnevnom okruženja mjesta, vlč. Zeba je to  odbio   i ostao sa svojim narodom. Danas je predvodio koncelebriranu svetu misu, prisjećajući se brojnih civilnih i vojnih žrtava koje su tijekom Domovinskog rata pale u gotovo svakodnevnim napadima na ovo maleno mjesto.

H.J.