Jutros je Policijska uprava ličko-senjska izvijestila javnost o završenom kriminalističkom istraživanju izvršenom u suradnji sa policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije. Dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom državljana Republike Srbije (Milan Mirić, 67-godišnjak iz Ličkog Osika, Čedomir Budisavljević, 51-godišnjak također iz Ličkog Osika i Radomir Narandžić, 49-godišnjak iz Široke Kule) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Prvoosumnjičeni i drugoosumnjičeni se sumnjiče da su u razdoblju od 21. kolovoza do 21. listopada 1991. godine na području Ličkog Osika i Široke Kule, kao zapovjednici srpskih paravojnih postrojbi tzv. Teritorijalne obrane Teslingrad, zajednički sudjelovali u donošenju odluka i izdavanju zapovijedi kojima su pripadnici njihovih postrojbi odvodili i zatvarali civilno stanovništvo u podrumske prostorije društvenog doma u Ličkom Osiku. Nakon zatvaranja u podrumske prostorije uhićene su psihički i fizički zlostavljali, te su ih 13. listopada 1991. godine usmrtili vatrenim oružjem i njihova tijela bacili u jame na području mjesta Ljubovo, nedaleko Ličkog Osika.

Trećeosumnjičeni kao zapovjednik tzv. Jedinice za posebne namjene, Odjeljenja milicije Teslingrad propustio je spriječiti da se civilno stanovništvo protuzakonito zatvara i ubija, što je bio dužan učiniti prema odredbama ratnih i humanitarnih propisa, kao i pravilima međunarodnog prava. Nadalje se ih se sumnjiči da su neutvrđenog dana u razdoblju od kraja rujna do 13. listopada 1991. godine kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, propustili spriječiti ubojstvo zarobljenog pripadnika hrvatske vojske.

Osumnjičeni su počinili kaznena djela na štetu 18 hrvatskih državljana, od čega 17 civilnih osoba i jednog pripadnika hrvatske vojske. Protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

Simptomatično je što se vijest o ovim policijskim radnjama objavila samo dan nakon što je obilježena 24. obljetnice početka masakra u Širokoj Kuli. Osim ove trojice, u mučenju, silovanjima i likvidacijama ukupno 40 civila sudjelovalo je još najmanje 10 pripadnika tzv. Milicije SAO Krajine s područja Ličkog Osika.

H. J.