Svojim zadnjim natječajem Općina Plitvička Jezera oglasila je nastavak izvođenja radova na zvjezdarnici u Korenici. Radovi su procijenjeni na oko 240 tisuća kuna bez PDV-a, a odnose se na tri etape radova. Riječ je o izvođenju fasadnih radova s limom, uređenje interijera keramikom i realizaciji modularne septičke jame. Ugovor se sklapa na rok od 60 dana, dok je krajnji rok za dostavu ponuda 25. veljače.

Predsjednik Astronomskog društva Korenica Nikola Mazarekić zadovoljan je tijekom izvođenja radova na 17 metara visokom objektu zvjezdarnice.

-Ovo će biti novi iskorak u realizaciji zvjezdarnice u Korenici. Treba naglasiti da nas Općina Plitvička Jezera maksimalno pomaže u našim nastojanjima da se stavi u funkciju jedini ovakav sadržaj u Lici i široj okolici. Tako su građevinski radovi pri kraju, ugrađena je sva potrebna infrastruktura i nedostaje nam jedino teleskop. Njegova vrijednost je oko 300 tisuća eura i vjerujem da će Općina ustrajati na okončanju ovoga projekta, rekao nam je Mazarekić.

Načelnik Općine Plitvička Jezera Ante Kovač je u prethodnom razgovoru učestalo hvaljen kao osoba koja je puno učinila ra realizaciju ove zvjezdarnice.

-Nadamo se da ćemo do 15. travnja okončati sve ove radove. Za nabavku teleskopa već smo se natjecali kod nekih resornih Ministarstava. Naravno da ne mislimo odustati jer je zvjezdarnica u Korenici jedan sjajan projekt za koji svi mi moramo zahvaliti upravo g. Mazarekiću. Na ovaj način naša općina dobiva sadržaj koji će puno pomoći u edukativnom i turističkom smislu, kazao nam je načelnik Ante Kovač.

Astronomsko društvo Korenica trenutno broji 24 stalna člana, mahom mlađih ljudi koji doslovno-žive među zvijezdama!

M.S.