Napustio nas je general Rabar

U riječkom KBC-u je noćas preminuo general Hrvatske vojske Sergio Rabar. General Rabar bio je osebujna ličnost, čovjek čije svjetonazore i ljubav prema Domovini nisu mogli pokolebati niti prijetnje koje je dobivao kao bivši oficir JNA, politički pritisci, klanovi i „moralni dušebrižnici“. Bio je osoba uz čije se ime vezuju najznačajnije, prve radnje na uspostavljanju obrane Rijeke, kao i čitavog zapadnog dijela Hrvatske. Ličku bojišnicu i ovdašnje zapovjednike general Rabar odlično je poznavao, što se posebno odrazilo nakon što je dobio zapovjedništvo riječke 111. brigade HV.

Rodio se 28. ožujka 1948. u Rovinju. S odličnim uspjehom završio je vojnu akademiju KOV JNA. U ljeto 1990. godine napustio je JNA te je nekoliko mjeseci bio bez radnog mjesta i plaće. Koncem godine zaposlio se u MUP-u RH. Često je znao reći da je preponosan čovjek, što je u životu svakako imalo svoju cijenu. To se odražavalo u njegovu zapovijedanju jer se kao školovani kadar ipak nije dao „zarobiti“ u klišeje, vojne dogme ili bilo kakve mentalne kalupe. Za Liku je uvijek govorio da je to prva crta obrane Rijeke i Istre jer će okupatori taj teren nastojati presjeći kao kralježnicu Hrvatske.

Cijenio je poštenje i hrabrost te je uvijek znao reći kako su to glavne odlike odličnog časnika i vojnika.

-Dodamo li tome znanje, motivaciju i obučenost, dobili smo nepobjedivu vojsku, a to nam je svima cilj, znao je reći general Sergio Rabar. Dok su jedni pomalo potcijenjivali Zbor narodne garde, general je uvijek govorio o važnosti obuke, opremljenosti i domoljublja, dakle elemenata koji su rezultirali pobjedonosnom Olujom.

Otišao je veliki časnik, poznavatelj vojne doktrine i nadasve ponosni general Segio Rabar.

L. O.