U jutrošnjoj potragi HGSS stanice Gospić koja je tragično završila nekoliko kilometara od svoga doma pronađen je Vlado Prpić Prpa.

Nakon što mu je dijagnosticiran maligni tumor, Prpa je pobjegao od civilizacije, pa je godinama živio na više od 1100 metara nadmorske visine.

Ovaj botaničar, arheolog, geolog, zmijar, pisac i mistik živio je toliko dugo na Velebitu da je znao sve kutke ove planine.

Kako je više puta isticao u svojim intervjuima, Prpa je na Baškim Oštarijama čuvao ovce do 15. godine, a se onda preselio u Zagreb. Vratio se tijekom Domovinskog rata jer je upravo tamo bio raspoređen, a nakon rata obnovio je i uredio planinarski dom koji je u ratno vrijeme stradao u požaru.

Posljednjih godina sve je ostavio sinu jer mu je i planinarski dom bio “previše civilizacije”, pa se odselio 200 metara više u brdo, gdje se smjestio u polušpilji s toplom vodom i strujom, koju dobivao preko solarnih panela.

Od legende Velebita oprostili su se i članovi Planinarskog društva Dinaridi i HGSS, koji su izrazili sućut obitelji i prijateljima legendarnog Prpe.

Uskoro više

Pronalaskom tijela okončana je potraga za domarom sa Baških Oštarija. Članovima obitelji izražavamo sućut.

Objavljuje HGSS Stanica GospićPetak, 1. studenoga 2019.