Dežurni huškači terorizma udobno uvaljeni u fotelje i uz svoja računala okupljeni oko Grupe „Islamska država“ sasvim su nehotice svijetu pojasnili mnoge detalje  migrantske krize oko kojih su se lomila koplja među političarima i medijima. Sada su preporučili svojim teroristima da ne idu u Europu zbog opasnosti od koronavirusa. U ovu svrhu tiskan je i info-bilten gdje se navode preporuke za održavanje higijene i ponašanja u žarištima korone u Siriju, Jemenu, Egiptu, Iraku, Turskoj Alžiru, Avganistanu i još nekim muslimanskim državama iz kojih niti nema vijesti o pojavi ove epidemije.  Ako im je tzv. Islamska država sada savjetovala da ne idu u EU, to znači da im je prethodno savjetovala da idu. Očito postoji povezanost između pojedinaca koji putuju kao izbjeglice i ekstremnih islamista. Sada je svakome jasno koji su razlozi da migranti odmah po ulasku na europski kontinent odmah uništavaju svoja dokumenta pa nevladinim udrugama ili policiji izmišljaju svoje državljanstvo, ime i prezime. Na ovaj se način među istinske migrante koji bježe od neimaštine, u ovu skupinu ubacuju tetoristi koje čekaju prigodu da bi izveli neki teroristički čin na tlu Europe.

Putem interneta i časopisa  Grupa „Islamska država“ posebno se obraća „mučenicima“ koji će se raznijeti eksplozivom ili će ih usmrtiti policija tijekom terorističkog čina. Apsurdno je što im se preporuča da budu zdravi (?) i čuvaju se koronavirusa. Osim ovoga huškači ističu kako neće doći do značajnih promjena u nadzoru granice, osim u slučaju izbijanja zaraze u samim službama. Teroriste ljuti što su umjesto lakšeg ilegalnog prijelaza granica,  granice sve neprohodnije, dok zbog ograničenog kretanja uzrokovanih epidemijom ilegalni migranti lakše i brže padaju u ruke policije.

Koliki je cinizam i kvazi-slobodu sebi dopustila Turska vidljivo je i u izjavi njihova predsjednika Erdogana koji je nakon zaustavljanja desetaka tisuća migranata na grčkoj granici objavio putem medija preporuku po kojoj sugerira ilegalnim migrantima da zaobiđu Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju. Za nove, lakše i poželjnije migrantske rute Erdogan je preporučio Bugarsku i Rumunjsku.

L.O.