Nastupom šest folklornih skupina, tamburaškog orkestra i jedne klape, treća po redu Folklorna večer u Korenici opet je prezentirala raznolikost i raskoš hrvatskog etno izričaja. U prepunoj sportskoj dvorani Srednje škole Plitvička jezera te su večeri svi držali ritam, pjevali refrene, „fotkali“ mobitelima i nastojali na svaki način zadržati u sjećanju ovu doista impresivnu priredbu.

U uvodnom dijelu manifestacije izvođače i posjetitelje pozdravio je u  ulozi domaćina i suorganizatora načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić. U njegovom govoru mnogo toga bilo je važnoga, upravo kao i prva rečenica.

-Dragi prijatelji, radostan sam  što smo po treći puta zajedno!

Načelnik Luketić inače ne voli koristiti tirade, a najava novog prostora u Korenici izazvala je salve pljeska i odobravanje publike.

-Nadam se da ćemo četvrtu Folklornu večer održati u novom prostoru, u dvorani Kulturno-informativnog centra u Korenici, dakle u prostoru od kojeg s pravom svi puno očekujemo. Nova polivalentna dvorana idealan je prostor upravo za ovakve i slične manifestacije, pa stoga zakazujem četvrtu  Folklornu večer u našem KIC-u, rekao je načelnik Luketić, pozdravljen glasnim pljeskom nazočnih.

„Led su probile“ mlade domaće snage HKUD-a „Korenica“, okupljene u tamburašku sekciju pod vodstvom Đanija Findrika. Od prvih su taktova izazvali pozornost posjetitelja i u mješavini narodnih i revijalnih tonova izmamili pljesak cijele dvorane. „Pijano kolo“ specijalnost je članova KUD-a „Ljeskovac“ iz Vinkovaca. Onda su na red došle mlade plesno-vokalne snage domaćina iz HKUD-a „Korenica“. KUD Hrvata BiH stigao je iz Rugvice. Dolaskom na pozornicu već su plijenili pozornost publike svojim atraktivnim narodnim nošnjama, kao i ponešto drukčijim zvukom pratećeg ansambla. Iz Vionice su stigli prijatelji okupljeni oko HKUD-a „Sveti Marko“, čiji je splet kola zapadne Hercegovine i svirka uz diple izmamio mnoge suze u očima Koreničana koji dobro poznaju ove zvukove i narodne običaje. Domaćini iz HKUD-a „Korenica“ ove su godine nastupili sa Slavonskim spletom i na ovaj način pokazali kako im ne nedostaje repertoara za samostalne cjelovečernje nastupe. Članovi HKUD-a „Perušić“ bili su čvrsto „svoji na svome“, s ličkim kolom i nekoliko scenskih prikaza drevnih običaja stare Like. Ženska klapa „Plitvička jezera“ izvela je nekoliko obrada starinskih napjeva, a njihovi lepršavi i  uvijek svježi vokali bili su djelo koje konac krasi.

Ovu vrlo uspjelu kulturnu manifestaciju zajedničkim su snagama priredili HKUD „Korenica“, Općina Plitvička jezera, Srednja škola Plitvička jezera i Turistička zajednica općine Plitvička jezera. Svatko je na svoj način dao doprinos da se u Korenici sinoć odigra još jedna u nizu odličnih etno-manifestacija, koje se, ako je suditi po reakcijama publike, trebaju učestalije događati u ovom dijelu Like.

H.J.